/СНИМКИ/ Бурна реакция след наша публикация! Още двама петричани показаха получени разпореждания от полицията след протеста!

След като тази сутрин ви показахме как полицията в Петрич състави акт на участник в неделния протест, а други протестиращи са „подканвани“ да подписват декларации, че няма да участват в следващи протестни действия, още двама петричани показаха разпорежданията, които са получили след протеста. Сред тях е адвокатът Велик Гогов, който бе определен като лидер на протеста на Кулата. В коментар под публикацията ни във фейсбук групата „Петрич“, Гогов коментира, че ще обжалва разпореждането.

Стотици се включиха в протеста в Петрич,  които освен срещу цената на горивата, протестираха и  срещу бедността в страната, както и с призиви за оставка на правителството.

Само два дни по-късно научаваме, че полицията в града взема „превантивни“ мерки срещу участници в протеста,  вероятно, за да предотврати участието им в следващо подобно мероприятие. На момче, пожелало анонимност /заради страх от последващи действия срещу него/  е съставен акт, който може да му коства между 200 и 2000 лв. , и  с който, ние разполагаме в редакцията.  Основанието на съставения акт, не се чете ясно в цялост, но успяхме да разчетем “ участие в протест, заради който е затворен главен път Е79 при Кулата“.

Разполагаме и с Разпореждане по чл.64 от ЗАКОНА за Министерството на вътрешните работи, според който на въпросното лице се нарежда:

1. Да не нарушава обществения ред и да спазва закона на Р.България

2.Да не подстрекава към нарушение на обществения ред

3. Да спазва чл.8 и чл.9  от Закона за митинги, манифестации и събрания

4. Да не организира мероприятия на открито без разрешение на кмета на община Петрич

5. Да не затваря и блокира пътища за обществено ползване на територията на Община Петрич и от репубиканската пътна мрежа

Ако не спазва въпросните правила, описани в Разпореждането, лицето ще отговаря по чл.275, ал.4 от ЗМВР.

Свидетели, които също са били предупредени да на участват в следващ протест разказват, че са били  призовани да подпишат декларации, че няма да излязат на пътя отново. Хората са  силно обезпокоени от факта, че се потъпкват гражданските им права.

Граждани на Петрич коментират във фейсбук, че връчването на подобни актове и разпореждания е безумно погазване на демократичните права в страната ни. „Некадърниците са “кадърни” на обикновенните хора. Бас ловя, че има поне 3-4 правописни грешки в измисления акт“, пише един от коментиращите, а друга коментиращадобавя: „Ужас, а аз ги хваля пред хора, как са съдействали на протестиращите. Истината е че отново им е спуснато нареждане как да се случват нещата, и някой от тълпата са го отнесли… Жалко… Много жалко“.

Друга дама пък споделя мнение, че е време българите да се обединят и да се потърси отговорност. „Ако има единство, може и да се живее достойно и в страната ни! Какво могат да направят срещу цял един народ, ако сме единни, няма да има кой да ги защитава… Дълго време се изпитва търпението на българите и явно то е свършило.“, пише тя.

Не липсват обвинения към системата, полицейските служители и съветите актовете и разпорежданията да се обжалват. Ние продължаваме да следим отблизо ситуацията в Петрич, очаквайте подробности!

About admin

x

Check Also

Какви видове работни панталони има

Носенето на специализирано работно облекло е задължително при много от професиите. Специфичните дейности, които извършваме ...