OLAF влиза в община Петрич, ще разследват поръчка за реконструкция на несъществуваща сграда

DCIM101MEDIADJI_0024.JPG

Европейската служба за борба с измамите ще разследва община Петрич за измама в размер на 1 405 200 лева за ремонт на несъществуващата сграда „Музей”, съфинасиран от програма за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020”.

Разследващия екип пристига на 13.02.2020г. / сряда/ и до 15.02.2020г. ще остане в града, за да направи проверка и да разпитва свидетели. Потвърждение на информацията получихме от един от призованите свидетели, който е и подател на сигнала.

В хода на разпоредената проверка ще бъдат проведени разпити на служители от общинска администрация и съпричастни с изпълнението на проекта, както и представители на строителната фирма „ВДХ”АД спечелила обществената поръчка за реконструкцията на несъществуващата сграда.

Припомняме, че на 20.11.2018г. на сайта на община Петрич е публикувана обществена поръчка с предмет : „РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩА СГРАДА В МУЗЕЙ В УПИ XLIV 603.1710, КВ.53, ГР. ПЕТРИЧ” като е издадено и Разрешение за строеж №68 от 04.07.2018 г. За „Реконструкция на съществуваща сграда в музей“, УПИ XLIV, кв.53 по плана на гр. Петрич.

На 22.02.2019г. община Петрич сключва договор №26/22.02.2019г. с фирма „ВДХ” АД за изпълнението и на стойност 1 171 000,00 лева без ДДС или 1 405 200,00 лева с включен ДДС.

След сигнал от петричани до институциите за липсващата сграда, нередности и евентуален опит за измама и до медии, община Петрич влезе в централните емисии новини на водещите национални телевизии със скандалната поръчка за „ремонт на несъществуваща сграда“.

Тогава от общината заявиха, че проектът е за реконструкция, а не за ново строителство. В процес на подготовка на документите се оказало, че има само една стена, около която трябва да се надгражда. Но и тя паднала.
Според архитекти, чието мнение бе потърсено тогава, обществената поръчка е компрометирана.

Репортажите може да си припомните ТУК и ТУК

Как се реконструира несъществуваща сграда?

Съгласно ЗУТ – няма ли сграда, реконструкция е невъзможна. И трябва наново проект, разрешения за строеж и всичко, което касае ново строителство.

В случая, след като документите вече фактически са нищожни, отговорните си мълчат и на място незаконно се изгражда сграда.
Хора от Петрич са сигнализирали всички институции,защото според тях ясно личи желанието да се усвоят над 1 000 000 лв. европейски пари, въпреки всички нередности по проекта.

По тънката линия на закона и критериите на програмата е трябвало да има запазени стени и основи по оси, но нито стена, нито основи са запазени, както от снимките и репортажите се вижда.

Зам. кмета Минка Салагьорова, за да „замаже” измамата, обясни пред медии, че „сградата била паднала сама от лошите метереологични условия и от детонации вследствие строителни дейности наоколо”.

„Тук става въпрос за доста повече, по-голям брой стени, ос от 1 до 9. В техническото задание мисля, че говорят само за една стена, а става въпрос за няколко. За мен това е един нов обект. Тук нямаме съществуващ обект към този момент, което според мен, общината би следвало да е по-запозната от мен, все пак там има много специалисти”, заяви пред БТВ архитект Даниела Караиванова.

Меко казано несериозни са твърденията на кмет и администрация, тъй като разполагаме със справка за метереологичните условия в Петрич за първите 4 месеца на 2019г. в която е видно, че няма природни катаклизми или аномалии и зимата през 2019г. е била типичната за община Петрич „мека” и „тиха” – без ураганни ветрове, потопи и без регистрирани сеизмични трусове в близост.

В района на новостроящият се парк, където е била сградата, има куп други сгради собственост на МВР и на МБАЛ „Югозападна болница”, както и жилищни сгради и никоя от тях не е с компроментирана конструктивно, паднала, дори с напукана мазилка от „детонации”, вследствие строителни дейности наоколо, което обезсилва още една възможност за „случайно срутване“ на въпросната сграда.

Наши източници, ни предоставиха снимка, която ясно изобразява умишленото събаряне на въпросната сграда, като освен снимката, във репортажа на БТВ на -1,22 минута един от строителните работници си признава, че „всичко се бутна”. Свидететели на разрушаването са и хората от жилищния квартал, които живеят букално на метри от мястото.

Сред всички въпроси, които висят около сградата и въпросната поръчка, за момента единственото сигурно е, че Европейската служба за борба с измамите /OLAF/ започва разследвана в община Петрич, което може би ще даде отговор на всички тях .

Кой е изпълнителят? Връзката с Пеевски

Изпълнителят всъщност се оказва свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски фирма „Водстрой 98“, но под ново име – „ВДХ“ АД .

През 2016 година, премиерът Бойко Борисов нареди прекратяването на спечелени и (вероятно), предстоящи да бъдат спечелени обществени поръчки от нея, защото, както обясни тогава в Прага, „витае“, че зад нея стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Въпреки, че публикации свързват „Водстрой 98“ с бившия шеф на надзора на КТБ и неин основен собственик Цветан Василев, името на компанията не присъства в списъка с фирми – свързани лица, които са кредитирани от КТБ. Но в списъка с необезпечени кредити, огласен от синдиците, компанията е получила кредити от банката в размер на 66,5 млн. лева.

В Търговския регистър не може да се намери юридическа връзка на „Водстрой 98“ и Иван Мирински с Делян Пеевски. Но още от края на 2012 г. има публикации, които свързват „Водстрой 98“ с Цветан Василев поради сериозното кредитиране на компанията от банката.

Откъде дойде тогава свързаността с депутата от ДПС?

На 13 юни 2014 г. в. „Капитал“ написа в своя статия за големите строителни компании, че „Водстрой“ е свързана с Делян Пеевски. После на 19 юни, само ден преди поставянето под особен надзор на КТБ, банкерът Цветан Василев обяви в ефира на бТВ, че Мирински „се води собственик на „Водстрой“ и е „марионетка на Пеевски“.

Още същия ден Мирински изпрати съобщение до медиите, в което потвърди, че КТБ е обслужвала компанията му от 2007 г. до 2014 г., но поради натиск да прехвърли на Василев дялове от нея и неизгодни условия по кредитите, започнал да работи с други банки.

Малко след краха на КТБ „Водстрой 98“ е заложена в държавната Българска банка за развитие срещу кредит от 46 млн. лева.

От 2008 г. собственик на дружеството е компанията „ПМ Контрол“, която държи 99,98% от неговите акции. Тя е собственост на Иван Мирински (47 г.), който е в борда на директорите ѝ. 58 акционери-физически лица държат 0,01% от акциите.

Малко по-късно, в началото на август бившият енергиен министър от кабинета „Орешарски“ Драгомир Стойнев в ефира на бТВ каза, че е махнал от българската част на консорциума за строителствто на газопровода „Южен поток“ фирми, за които се твърдяло, че са на Пеевски. Сред тях беше и „Водстрой 98“.

Неофициалната информация сочи, че бившият заместник председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов е посредничил за спечелената обществена поръчка в Петрич, тъй-като кмета Димитър Бръчков бил негово протеже в ГЕРБ.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Официално Националният съвет на БСП изключи бизнесмена Георги Гергов от партията

Националният съвет на БСП официално изключи от партията бизнесмена и лидер на пловдивската организация Георги ...