118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Днес се отбелязват  118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи.

По този повод, много общини в страната организират различни чествания, с които да отдадат заслужена почит и признателност към загиналите.

Община Благоевград ще отбележи годишнината с богата програма, която включва откриване на бюст-паметник на Мара Бунева в централната градска градина от 17:30 часа. От 18:30 часа  ще бъде отслужена панихида за героите, загинали за свободата на България. В знак на признателност ще бъдат положени цветя на мемориала „Делчевия род“ в двора на черквата  „Въведение Богородично“. В памет на загиналите герои в Илиндеско-Преображенското въстание ще тръгне шествие от паметника на Тодор Александров до площад „Македония“  в 19:15 часа. От 19:30 часа ще се състои ритуал по полагане на цветя в знак на признателност на паметника на Гоце Делчев с участието на военнослужещи от Бригадно командване, с командир полковник Митко Балтов, Национално дружество „Традиция“,  Регионалния клуб “Георги Измирлиев-Македончето” и Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“.

От 11:00 часа Община Разлог и НЧ „15.IX.1903“ организират ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на героите в местността „Предел“ .В мероприятието ще вземе участие Смесена фолклорна група за градски фолклор „Гердан“.

Общинска администрация Симитли кани всички граждани и гости да се присъединят към тържественото поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към великите българи, загинали в Илинденската битка. Hа площад „Илинден” от 09:30 часа представители на община Симитли, обществени организации и гости ще отбележат 118 години от Илинденско-Преображенското въстание, което историците определят като втория голям връх в национално-освободителните борби на народа ни след Априлското въстание.

През 2005 година ръководството на община Симитли издигна паметник в знак на признателност и преклонение пред знайните и незнайни българи, загинали в Илинденската епопея. Оттогава до днес, граждани и гости на Симитли свеждат глави и изпитват гордост, че са потомци на тези българи.

В Пловдив за първи път ще се проведе общоградско честване на годишнината от въстанието. Церемонията ще се състои на паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в националноосвободителните борби. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника до старите Хали в район „Южен“. Слово ще произнесе д-р Лилия Учкунова, председател на Македонското културно-просветно дружество в Пловдив.

About Красимира Мицева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по ...