С дигитален екскурзовод на дисплея разглеждаме историческите обекти в Мелник

Проектът “Мелник – забравената столица” възражда самочувствието ни като българи с  подкрепата на “Ти и Lidl за по-добър живот”

 

Мелник е известен като най-малкият град в България, като град на виното, а също и като град-музей – част от културното наследство на ЮНЕСКО. Някогашната средновековна столица на Деспот Слав днес привлича туристите с романтичните калдъръмени улички и запазена старинна архитектура. За съжаление множеството паметници на културата с национално значение не само носят белезите на времето, но и  постепенно потъват в забрава. Информационните табели са рядкост, а гидовете, които могат да разкажат повече за обектите не са достатъчни.

 

Идеята за проекта Мелник – забравената столица” се заражда от Историческия музей в града, които установяват колко много хора търсят някой да ги разведе и да им покаже тези исторически обекти. В музея няма постоянно гид на разположение и затова местното читалище решава да създаде дигитален екскурзовод за смарт телефон – разказва Маргарита Манолева, председател на Народно читалище “Емануил Васкидович – 1886” в Мелник. Читалището е първото и най-голямото навремето в областта, а днес едно от най-малките читалища, заедно с намаляващото местно население.

Идеята прераства в проект, с който кандидатстват в програмата на Лидл България “Ти и Lidl за по-добър живот”, подпомагаща инициативи на граждански организации в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

“Не очаквахме, че ще обърнат внимание на толкова малка местна инициатива, но за радост бяхме одобрени”, споделя Маргарита. Започват със систематизирането и оформянето на информацията за обектите, събирана от експертите в музея години наред. Създават двуезично мобилно приложение, което чрез Google Maps води посетителя от едно на друго историческо място. Приложението дава указания как да се стигне до обекта, на който е поставена информационна табела с QR код и названието на мястото. При достигане на локацията на телефона на всеки, който е свалил приложението, се отваря информация за значението и важността на обекта, придружена от снимки. Така дори обектът да не работи, посетителят може да добие представа и заинтригуван от снимките, които вижда на дисплея в ръката си, да реши да го посети на следващия ден.

Първоначално проектът обхваща само девет обекта, макар че има още много, които си заслужават да бъдат описани и разгледани – ценни стари сгради, манастири, средновековна къща с часовникова кула и още много други. Амбициите са приложението да бъде обогатено и да се направят по-големи двуезични табели, които да се поставят на повече възлови места с туристопоток.

 

“Приложението не само информира, но и предлага съвременен подход към посетителите, като впряга новите технологии за по-лесен достъп и повишаване на информацията”, обяснява Маргарита Манолева. “Подобни микропроекти като нашия са ценни, защото показват, че местните хора обичат и се грижат за тези исторически обекти, важни за самочувствието ни като българи.  Подкрепата на програмата “Ти и Lidl за по-добър живот” мотивира хората да са активни, да работят и да знаят, че могат да получат съдействие. Креативни, работещи и упорити сме ние, в България.”

 

„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата социално-отговорна инициатива на Лидл България, която компанията стартира през 2017 г., и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по ...