/СНИМКИ/ Подготвят маршрута за 4 водопада над Ключ, София Илкова, ПП „Беласица“: До месец всички ще имат възможност да посетят красивото място!

Водопадите Чергата, Метлата, Вретеното и Близнаците над Ключ очакват скоро своите посетители. Инициативата за определянето на най-подходящия и достъпен маршрут е на Природен парк „Беласица“, а в дейностите по избирането на идеалния маршрут и почистването, маркирането и обозначаването му се включват и „Млад планинар“.

Повече за инициативата и скорошното осъществяване на целта, пред наш репортер разказа главният експерт „Биологично разнообразие, международна дейност и проекти” в ПП „Беласица“ София Костадинова-Илкова:

„Част от нашата дейност е създаването и подържането на туристически маршрути, „Беласица“ привлича особено с красивите си места, съответно до тях трябва да има добър достъп. Не всеки турист е от тук, съответно доброто обозначение е важно, за да може всеки да открие безпроблемно мястото, което иска да посети, пътят до там да бъде добре обозначен и лесен.“, сподели Илкова.

Идеята за Ключките водопади е на местни хора още от миналата година. Оказа се, че поради труднодостъпността на маршрута, подготовката за него тече отдавна.

„Маршрутът е в дере, това обаче от своя страна предполага красиви водопади. Тъй като искаме да го пуснем в масова употреба, той трябва да е достъпен. Именно в тази връзка реших да поканя и Гери и Иван от „Млад планинар“, защто когато институции, организации, местни хора и бизнес работят съвместно, нещата се получават по-добре. Идеята не е просто да направим нещо, а да правим качествени неща, да сме полезни“, допълни главният експерт.

Илкова сподели също, че най-подходящото място за подстъп все още не е категорично избрано, предстои обаче до месец това да се случи. Община Петрич също подпомага инициативата, ангажирайки се да направи указателните табелки по подгорския път за отбивките към селата, тъй като това е в компетенцията на Общината.

„В момента най-важно е времето да се оправи, за да продължим с избирането на маршрута. След това е лесно – правим маркировката и така повече туристи ще видят красотата на Ключките водопади“, завърши Илкова.

About admin

5 коментара

 1. То от “ масова употреба “ е на тоя хал гората. Как не ви текне за някоя добра практика, как да е опазва горското богатство?!

  • Природен парк "Беласица"

   Отворени сме за предложения за добри практики за опазване на горското богатство. Не се притеснявайте да се свържете с нас.
   В конкретния случай, касаещ водопадите над с.Ключ, предвиждаме само поставяне на туристическа маркировка и указателни табели.
   При работата си се съобразяваме с предложенията на местните хора, търсим помощта и подкрепата на специалисти. Съобразяваме се също с указанията и насоките на приетия План за управление на Природен парк „Беласица“.

 2. като се изсече всичко водопадите ще се виждат перфектно..браво

  • Природен парк "Беласица"

   Не се предвижда сеч, а само маркиране на подходяща пътека до четирите водопада и поставяне на указателни табелки.

 3. и сега има ли вече поне маркировка или табелки да водопадите на село ключ.отговорете и ми ако обичате.моля.отдалеч съм и затова трябва да знам.и ми се …. от това -питайте местните .местните обикновено ги няма,не са чували ако случайно видиш някой .а най-много ми се….от това да си купя книга пътеводител и да прочета -питайте местните .дал съм пари купил съм я доверил им съм се и пишат питайте местните,аз ако исках да ги питам нямаше да я взема-книгата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по ...