Полицията в Петрич съставя акт, заради участие в протеста в неделя. Граждани са „призовани“ да подписват декларации, че няма да протестират отново

Полицията в Петрич състави акт на участник в неделния протест. Други протестиращи са „подканвани“ да подписват декларации, че няма да участват в следващи протестни действия.

В неделя протестиращи срещу високите цени на горивата от Петрич, затвориха гл. път Е-79 в посока ГКПП-Кулата, за часове. Масови протести на шофьори имаше същия ден и  в цялата страна.

Стотици се включиха в протеста в Петрич,  които освен срещу цената на горивата, протестираха и  срещу бедността в страната, както и с призиви за оставка на правителството.

Само два дни по-късно научихме, че полицията в града взема „превантивни“ мерки срещу участници в протеста,  вероятно, за да предотврати участието им в следващо подобно мероприятие. На момче, пожелало анонимност /заради страх от последващи действия срещу него/  е съставен акт, който може да му коства между 200 и 2000 лв. , и  с който, ние разполагаме в редакцията.  Основанието на съставения акт, не се чете ясно в цялост, но успяхме да разчетем “ участие в протест, заради който е затворен главен път Е79 при Кулата“.

Разполагаме и с Разпореждане по чл.64 от ЗАКОНА за Министерството на вътрешните работи, според който на въпросното лице се нарежда:

1. Да не нарушава обществения ред и да спазва закона на Р.България

2.Да не подстрекава към нарушение на обществения ред

3. Да спазва чл.8 и чл.9  от Закона за митинги, манифестации и събрания

4. Да не организира мероприятия на открито без разрешение на кмета на община Петрич

5. Да не затваря и блокира пътища за обществено ползване на територията на Община Петрич и от репубиканската пътна мрежа

Ако не спазва въпросните правила, описани в Разпореждането, лицето ще отговаря по чл.275, ал.4 от ЗМВР.

Свидетели, които също са били предупредени да на участват в следващ протест разказват, че са били  призовани да подпишат декларации, че няма да излязат на пътя отново. Хората са  силно обезпокоени от факта, че се потъпкват гражданските им права.

Ние, призоваваме органите на реда в Петрич, да уважат правото  на протест като гражданите,  което  може да се осъществи чрез събрания, митинги и манифестации – те са начин за изразяване на  мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален или друг характер чрез слово, плакати и по друг подходящ начин. Правото на протест е закрепено в Конституцията на Република България и хората не бива да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации, когато са спазили реда на организиране и участие в подобни мероприятия.

Снощи при блокадата на Перник, в социалната мрежа изтекоха кадри на полицаи, които нападат и удрят протестиращи, което също е осъдително и в никакъв случай не може да се приеме за нормално.

На практика, след като в неделя цялата страна се оказа блокирана от протести, вече се наблюдават опити за репресии и потушаване на действията на гражданите, с което са нарушени редица закони и изконни граждански права.

About admin

3 коментара

  1. Васето

    Нека напрявят колективен иск да бъдат уволнени служителите които са съставили акта !!! Ако не бъде прито тяхното искане трябва да бъде поискана оставката на техния началник. Трябва дасе обжалва и във съда . Актовете са незаконносъобразни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по ...