Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по Би Ти Ви. Тогава се очаква в страни като Унгария примерно температурите да са около 40 градуса.

У нас също ще е много топло, като от голяма Богородица (15 август) до четвъртък температурите ще са високи. Следващата събота и неделя леко ще спаднат, до 29 градуса, валежи не се очакват. Много бавно отиваме към есента, обясни Рачев.

Последните години са най-топлите, откакто се води статистика, каза климатологът. Само преди дни в едно кварталче в Сиракуза на остров Сицилия бяха измерени 48,8 градуса. Според Рачев все още не е сигурно дали са измерени правилно, но ако са истински, това е нов температурен рекорд в Европа. Предишният се дължи на Атина, където температурата е стигнала до 10 стотни по-малко през 1977 г.

Именно затова докладът за климата на ООН показва, че ако не бъдат взети спешни мерки сега, катастрофалните прояви не само на времето, но и на свлачища, наводнения, циклони, торнадо ще се увеличават.

About Красимира Мицева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Вейп CBD течности за електронни цигари

От няколко месеца на пазара на електронни цигари се предлага непознат за много хора компонент: ...