Община Петрич възложи реконструкцията на несъществуваща сграда за сумата от 1.5 млн.лв.

1,5 млн. лв. за ремонт на несъществуваща сграда в Петрич

Община Петрич обяви обществена поръчка за ремонт на сграда, която не съществува. Сумата, която е отпусната за реконструкцията на сградата, е близо 1,5 млн. лв., по трансграничен проект с Гърция. (Interreg V-A Гърция-България 2014-2020г.).

Община Петрич сключи договор №26/22.02.2019г. с фирма „ВДХ” АД за изпълнението и на стойност 1 171 000,00 лева без ДДС или  1 405 200,00 лева с включен ДДС за ремонт на несъществуваща сграда. Това установи репортерска проверка.

„Реконструкция на съществуваща сграда в музей в УПИ XLIV 603.1710, КВ.53, гр. Петрич” като е издадено и Разрешение за строеж №68 от 04.07.2018 г. За „Реконструкция на съществуваща сграда в музей“, УПИ XLIV, кв.53 по плана на гр. Петрич. На 22.02.2019 г.

Имаше стари постройки във въпросното УПИ XLIV 603.1710,  които бяха премахнати през 2018 г. В края на месец януари също е констатирано, че сградата, предмет на обществената поръчка, за която е сключен договор за реконструкция, не съществува.

Целта на сътрудничеството със Серес е създаване на два културни центъра с европейско значение, които включват две сгради – една в Петрич и една в Серес. Те ще бъдат реконструирани и превърнати в музеи. За нуждите на проекта в Петрич ще се реконструира сграда, която е бивша собственост на Гранични войски в района на бъдещия градски парк. Тя ще бъде превърната в Исторически музей, който практически ще се намира в непосредствена близост до входа на парка. Музеят е проектиран на два етажа с малък сутерен със смесена конструкция. Застроената квадратура на сградата по проект е 1190 кв. м. Разгънатата квадратура е 1930 кв. м, като 60% от достъпната за посетители площ (882 кв. м) се предвижда за разполагане на експонати. Източно от музейната сграда ще има паркинг (105 паркоместа за леки автомобили) и място за паркиране на 2 броя автобуси за туристи. Срещу сградата на музея ще има малко площадно пространство с водни площи, както и посетителски център. Общата стойност на разходите за СМР за новата музейна сграда възлиза на 719 878,74 евро (с ДДС), от които 575 300,35 евро осигурени с финансиране по проекта и 144 578,39 евро, които следва да бъдат осигурени от общинския бюджет на Петрич за 2018 г. Тези подробности по проекта станаха ясни още през 2017 г.

След перипетии по обжалване и спиране на поръчката все пак ВХД АД ще извърши реконструкцията на музея в Петрич. Кметът Димитър Бръчков е подписал договор със столичната фирма. За участие в поръчката беше поканена и добре познатата фирмата „Александър 49” ЕООД, която е изпълнител на доста поръчки в южната община.
ВДХ АД се представлява от Момчил Борисов, а в съвета на директорите освен той участват и Иван Панов и Петко Геров.
Проектното решение е развито около съществуваща тухлена стена по северната част на сградата. Към съществуващата сграда ще се дострои една част.

„Няма ли сграда реконструкция е невъзможна. И трябва наново проект и разрешения за строеж и всичко друго. А след като документите вече фактически са нищожни, те си мълчат. И ще правят незаконно друга сграда, само за да усвоят над 1 000 000 лв. Не съществува и стена, от снимките се вижда, идеята е била да запазят стени, но после ги събарят. Затова искаме прокуратурата да провери, опорочена ли е поръчката.“- смятат подателите на сигнала.

Източник : Pirinsko.com

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ПИРИН СТАРТИРА ПОДГОТОВКА ЗА ПРОЛЕТНИЯ ПОЛУСЕЗОН

Представителният отбор на Пирин започна подготовка за пролетния дял от шампионата на Втора лига. Преди ...