Книгата „България 0.5 : грешките в кода“ дава отговор на въпроса защо положението в България е такова, каквото е

10.06.2019 г. София. След три дни, на 13.06, четвъртък, излиза книгата „България 0.5 : грешките в кода“ от Орлин Тодоров.

България 0.5 : грешките в кода“ цели да даде отговори на много наболели за обществото ни въпроси. На достъпен език, с много примери и сравнения с различни държави, са разяснени основните принципи на съвременното демократично държавно устройство и как липсата и изопачаването им у нас е истинската причина за повечето от проблемите в страната.

Тази книга едно предизвикателство. Да осъзнаем, че нещата не са нито толкова прости, нито толкова сложни, колкото ни ги представят. Че привидно невъзможното е съвсем постижимо, ако поемем отговорност и се обединим.

Какво спъва развитието на България? Какви принципни промени в системата могат да възродят родината ни? Как да ги постигнем? Анализите, сравненията със САЩ, Швейцария, Ирландия, Румъния, Ямайка, Германия и други страни, конкретните примери и предложения в „България 0.5” помагат да си отговорим на тези всички тези въпроси.

Малцина се замислят, че може би причината не е толкова в хората , колкото в правилата, по-които обществото взема решения”

България 0.5“ е практически отговор на въпроса: как от „декорация на властта” демокрацията да стане работеща за гражданите, тоест за нас и нашите деца.

доц. д-р. Катя Михайлова, УНСС

Книгата е разширено и преработено издание на излязлата през 2016 г. „България Версия 0.5“. Toдоразвива, коригира и обобщава идеите на първото в теория на самоуправлението, приложима както в обществения така и в личния живот.

Тази книга е за всеки, който се пита

защо положението в България е такова, каквото е

и как то да се подобри.

За автора:

Орлин Тодоров е на 16 години, когато настъпват промените през 1989 г. Като повечето българи е въодушевен от новопоявилата се свобода, но скоро след това осъзнава, че България всъщност е заменила една тирания с друга. През 1995 г. прекъсва следването си във Варна, за да продължи образованието си в САЩ, специалност „Компютърни науки” и остава да живее и работи там до 2013 г. В периода 2004 – 2013 г. живее в Калифорния и американското гражданство му позволява да участва в тяхната пряка и представителна демокрация. Благодарение на работата си като технически директор на софтуерна фирма, изпълняваща обществени поръчки на щатско и местно ниво, се запознава отблизо с устройството и функционирането на държавната администрация в САЩ. Разбира истинските източници на някои от съвременните проблеми в САЩ, но същевременно осъзнава и предимствата на конструкцията на американската демокрация, осигурила просперитета на страната досега. Живее известно време и в други страни като Ямайка, Турция и Великобритания, което му дава широк поглед върху света.

През 2013 г. се прибира в България за по-дълго и бързо се сблъсква с българската действителност. Скоро осъзнава, че повечето от проблемите, от които хората у нас постоянно се оплакват и с които сам се сблъсква, произлизат от основни пропуски в държавнополитическото устройство на страната. Споделя прозренията си с познати, а те пък със свои познати. Така се ражда идеята за книгата “България 0.5“ – първият обстоен сравнителен анализ на държавнополитическото устройство на България, при това написан на достъпен език.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ПИРИН СТАРТИРА ПОДГОТОВКА ЗА ПРОЛЕТНИЯ ПОЛУСЕЗОН

Представителният отбор на Пирин започна подготовка за пролетния дял от шампионата на Втора лига. Преди ...