Какво трябва да знаете за четците на безконтактни карти?

Може би сте виждали една от тези карти за достъп, която не изисква контакт, за да отвори врати, и вероятно се чудите как работи въпросната технология? Картите от конкретния тип се наричат ​​безконтактни. Те са своеобразни ключове, които са компактни, често изработени от PVC и не изискват контакт или вмъкване в четеца за достъп до информацията, която съдържат.

Обикновено безконтактните карти имат метални антенни бобини, които им позволяват да съхраняват информация. И така, как работят този тип ключове, обвързани с някакъв вид система за контрол на достъпа и каква е тяхната употреба днес? На тези въпроси ще опитаме да отговорим в следващите редове.

Как работи безконтактният картови четец?

Четецът на безконтактни карти обикновено съществува като част от по-голяма система за контрол на достъпа. СКД се състои от следните компоненти:

  • Контролер;
  • Четци, които могат да имат клавиатура;
  • Идентификационни карти;
  • Електрически заключващи устройства;
  • Компютър, управляващ цялата система за сигурност;
  • Софтуер.

Във всяка безконтактна карта е вградена антена, с помощта на която този СКД компонент предоставя радиочестотна идентификация (RFID) на четящото устройство. Криптирането на картите се извършва по време на отпечатването им и в тези RFID антени картите съхраняват информация. Тези антени също помагат на картата да комуникира продуктивно с четеца безжично.

В много организации четците се монтират на входа. Там, където са инсталирани, устройствата излъчват електромагнитно поле. То е достатъчно голямо и обхваща значителен радиус около четящия модул. Ако човек поднесе своята безконтактна карта в близост до това поле, картата ще абсорбира част от енергията от полето и ще я преобразува в електричество.

По този начин веригата на безконтактната карта се включва и тя е способна да предава своите номера на четеца. Четецът незабавно предава номерата от въпросната карта към системата за управление. Докато „ключът” комуникира безжично с четеца, същият осигурява канали за изпращане на данни до и от системата.

Системата за контрол на достъпа разглежда базата данни (съхранявана на компютъра), за да види дали номерът, кодиран на картата, е валиден и дали има достъп за отваряне на вратите. Ако картата е одобрена от системата, контролерът ще изпрати сигнал, който временно отваря вратата.

Безконтактни карти и четци се срещат в различни варианти. Видът на двата компонента (карта и четец), от които се нуждаете, ще зависи от разстоянието на предаване (наречено обхват на четене), с което системата трябва да работи. По-просто казано, по-големите четци могат да четат карти от по-големи разстояния. Освен това типът на инсталацията би могла да повлияе на обхвата на четене. Най-добре е четецът да се инсталира далеч от метали, за да се осигури увеличен обхват.

Защо да използвате безконтактни карти?

Днес системите за контрол на достъп се използват в организации като образователни институции, хотели, корпоративни офиси и банки, за защита на интелектуалната собственост и живота. Една СКД с безконтактна идентификация може да се внедри единствено от специализирана фирма, каквато е v-max.bg у нас.

Безконтактните карти имат следните предимства: Тези устройства са лесни за работа – за разлика от клавиатурите, няма специални техники за тяхното използване. В ситуация, в която собственикът изгуби ключа си, ръководството на компанията може лесно да осигури и да програмира нова карта.

За разлика от традиционните ключове, не съществува резервно копие на безконтактния ключ, така че най-високото ниво на защита е гарантирано. Такова решение осигурява сигурност в реално време. Ако внезапно се забележи нарушение на сигурността, потребителят може да блокира всички хора, дори тези, които имат ключови карти. С картите не е необходимо да се запомнят кодове за достъп.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Жълт код за горещини в 16 области

За 16 области у нас е в сила жълт код за високи температури, информира Националният ...