Какво е воблер и в какви разновидности се среща?

Какво е воблер? На този въпрос всеки запален спинингист ще отговори без никакви колебания – воблерите са обемни дървени, а понякога и пластмасови примамки с различни форми и размери, предназначени за риболов със замятане и тролинг. Англоезичните риболовци обаче ще дадат друг отговор. В Англия, САЩ и Канада „wobblers” наричат тънките метални колебаещи се блесни.

С термина воблер по-често се обозначават малки и средни по големина „лъжички”, използвани за улов на езерна пъстърва, включително в търговските наименования на продуктите. Много от воблерите се предлагат в гамата на известната компания Ackme Tackle Company (Flash-King Wobbler, K.O. Wobbler), както и от Lucky Strike (Beaded back Wobbler).

Друго значение на думата „воблер“ в англоезичния риболовен лексикон е по-близко до нашето, но по-специфично. Твърдата обемна примамка там също се нарича ​​воблер, но не всята, а само тези със собствена интензивна игра.

Видове воблери и тяхната класификация

Обикновено употребата на риболовния термин се обяснява със смисъла на английската дума wobbler, която произхожда от глагола to wobble, в превод – да се клати, да се люлее от една страна на друга, да се движи нестабилно, да се върти от една страна на друга, да се тресе, да трепери. Следователно британците и американците не биха наричали така ​​примамките, които не извършват този тип движения по време на замятане и при потапяне.

И понеже в англоезичния свят и в нашия с наименованието воблер понякога се обозначават съвсем различни видове примамващи рибата предмети, по-удачно е да се ръководим от логичната и удобна класификация. Тук важният въпрос е кои свойства на воблерите се вземат за основа на класификациите?

Най-често воблерите се отличават с плаваемост (плаващи, потъващи и съспендери), работен хоризонт (на дълбочина) и по форма на тялото – например миноуи, сенки или фети. Недостатъкът на тези класификации е, че в резултат на това примамките, които са много различни по своите работни свойства и предназначение, неизбежно попадат в една категория.

По-продуктивен подход е цялата гама воблери да се разделят на две големи групи според наличието или отсъствието на предно острие. Моделите с острие се разделят допълнително според формата на тялото, а тези без остриета – на повърхностни и работещи във водния стълб или на дъното.

Отделна категория ще трябва да подчертае разнообразие от компоненти – воблери, чийто корпус се състои от няколко подвижно съчленени сегмента. Характерът на играта на този вид се определя не само от наличието на острие (те също са и без остриета), но и от подвижността на телесните сегменти.

Paddle Wobblers – подходът, възприет в американската литература, се използва по-уместно, за да се включи тази огромна група примамки в системата. Там всички воблери с остриета са разделени в две категории въз основа на наличието или отсъствието на собствената игра на стръвта. Всички воблери, които нямат собствена игра, се класифицират като миноуи, а всички „играещи“ се класифицират като манивели.

Онлайн рибарски магазин Рибарчето е едно чудесно място, от където бързо и лесно можете да се снабдите с всички възможни риболовни принадлежности, включително с изкуствени примамки в наистина голямо разнообразие. Бихте могли да заложите на най-новата гама силиконови примамки на словашката марка Delphin, предлагаща голямо разнообразие от най-полезните и ефективни цветни и дори неонови силиконови рибки.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Как да подберем дрехите за вкъщи

Ако сте родител с малки деца и се чудите как да изберете дрехи за дома, ...