За кои фирми продължава мярката 60/40

Работещите в сектор „Туризъм“, които са наети през първото тримесечие на тази година, попадат в обхвата на мярката за подкрепа на заетостта известна като „60 на 40“.

За останалите сектори компенсации за заплати и осигуровки ще се плащат само на работниците, наети преди първи януари тази година, които от 13 март миналата година до 31 декември са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск поради преустановяване на работа,  или са от секторите с временно преустановена дейност заради пандемията.

Изключението за туристическия сектор е заради големите загуби от Covid кризата.

От проведеното в Министерския съвет обсъждане става ясно, че за туризма не важи и изискването да се запази числеността на служителите. Мярката 60/40 беше продължена за месеците юни и юли, като по нея до 15 юни са платени 1 млрд. 303 млн. лева с ефект – запазване на 300 000 работници от 13 000 предприятия.

За предприятията, които имат спад на приходите между 30% и 40%, компенсацията ще е 50%. 39% от предприятията имат спад на приходите на 40 на сто и те ще продължат да получават компенсации от 60% за заплати и осигуровки.

Около 30% от фирмите със спад на приходите под 30 на сто отпадат от схемата.

Удължаването на мярката ще запази около 80 000 работни места.

About Красимира Мицева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по ...