Завършва изграждането на моста на АМ “Струма” преди тунел “Железница”

Завършва изграждането на мостовото съоръжение на АМ „Струма” в частта й преди тунел „Железница”. Методът на изграждане на съоръжението беше използван за първи път у нас и представляваше избутване на стоманобетонни конструкции. При него отделните конструкции първо се изливат, а след това целият мост се придвижва чрез лагери над река Струма. По този начин в нито един момент от строежа не се наложи спиране или ограничаване на движението по главен път Е-79, който минава под моста. Цялата отсечка между Благоевград и Симитли се очаква да бъде готова през следващата година.

„След това има довършителни дейности по самото съоръжение, свързани с изграждане на тротоарните блокове и подмяна на гребените лагери, Освен това ще бъдат завършени стените по съоръжението и изграждане на пътната част непосредствено преди и след моста”, каза пред Нова ТВ Борислав Стрински, ръководител на обекта.

 

Мостът преминава над 6 препятствия – р. Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общинския път и над обслужващия път на тунела.

Платното за  Кулата е с дължина 510 м, а за София – 560 м. Височината на съоръжението в различните части е между 10 м и 18 м, а разстоянието между колоните е в порядъка от 45 до 60 м.

Напредва работата и по прокопаването на тунел „Железница“ – най-дългият пътен тунел, изграждан досега в България, с дължина около 2 км. Пробивът на тунел „Железница“ е завършен и сбойката за лява тръба бе на 23 февруари т. г., а за дясната на 27 февруари т. г. Изпълнени са всички комбинирани аварийни ниши в двете тръби. Прокопани са и 6-те аварийни свързващи галерии – 2 автомобилни и 4 пешеходни. Тунелът се изгражда по нов австрийски метод като се прокопаваха около метър и половина – два във всяка тръба и посока на денонощие, а веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. Строителните дейности започнаха през октомври 2019 г. и на обекта се работи денонощно, без почивен ден, като целта е той да завърши през март 2022 г. Тунелът ще бъде със системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н. В подучастъка се изграждат площадка за хеликоптери, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

About Красимира Мицева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по ...