Два пъти повече посетители посрещна Природен парк Беласица на „Фестивал на кестена“ през тази година

Стотици гости от цяла България и чужбина събра осмото издание на „Фестивал на кестена“, организирано от дирекцията на Природен парк „Беласица“. През тази година посетителите на кестеновия празник са поне два пъти повече от миналата, похвалиха се експертите от дирекцията на парка. За всички тях бяха отворени вратите на Историческия музей в Петрич, Парка-музей „Самуилова крепост“, къща музей „Ванга“ и античен град „Хераклея Синтика“. В сградата на ДПП „Беласица“ беше представен филм за природното и културно наследство на парка.  Любителите на природата можеха да посетят с планински водач „Чудните водопади“, както и единственото естествено езеро   „Гьолчето“.

Организаторите бяха подготвили и богата фолклорно-музикална програма с песни и танци от района на планина Беласица. В центъра на събитието бяха пъстроцветните шатри, отрупани с оригинални местни ястия приготвени от кестени. Всеки посетител на  празника имаше възможност да опита руло от кестени, тиква с кестени, пиле с кестени, кестенови кремчета, печени и варени кестени. Богатата фолклорна програма и колоритните щандове приготвени от гостоприемните домакини, направиха празника на Подгорието едно от най-вкусните и пъстри събития.

About Ива Николова

2 коментара

  1. Исторически музей Петрич

    За поредна година е удоволствие за Исторически музей Петрич да бъде партньор на Природен парк „Беласица“. Надяваме се, че фестивала ще придобива все по-голяма популярност и мащаби, за радост на всички жители и гости на община Петрич!
    Само да поправим една неточност – НПМ „Самуилова крепост“, Къща „Ванга“ и Античен град Хераклея Синтика са част от структурата на Исторически музей Петрич.

  2. За нас беше чест да бъдем партньори на ПП „Беласица“, като се надяваме в бъдеще сътрудничеството да продължи. Но все пак трябва да подчертаем, че Хераклея Синтика, Къща Ванга и НПМ „Самуилова крепост“ са част от Исторически музей Петрич – явно в статията има неволно объркване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по ...