Всичко, което трябва да знаете за традиционния тайландски масаж

Традиционният тайландски масаж датира от преди повече от 2500 години. Произхожда от древна Индия и се свързва с будизма, който поддържа убеждението, че пътят към хармонията се крие в духовната медитация, храненето, билките и специализирания масаж, фокусиран основно върху енергийните канали на тялото.

Тай масажът е слабо познат у нас, макар в световен мащаб той да е широко разпространен. За да популяризира този ключов дял от източната медицина, и за да даде възможност на хората в България да получат цялостен комплекс от грижи за физическото и емоционално здраве, беше създаден столичният ТАО Център. Какво ще ви предложат там и защо да се възползвате от методите на тайландската медицина, ще научите в следващите редове.

Какво е нужно да знаете?

Понастоящем тайландският масаж се смята за ефективно алтернативно и допълващо лечение поради многото ползи за здравето, които предоставя в краткосрочен и дългосрочен план. Това древно аюрведическо учение използва различни подходи и техники, което го прави малко по-различно от другите видове масажи.

Един от уникалните аспекти на тай масажа е, че може да се направи, докато клиентът е напълно облечен – рядко включва използването на масла или кремове. Не е нужно да лежите по гръб или корем, тъй като тялото през по-голямата част от сеанса се движи в различни посоки, за да се премахнат блокажите в енергийните канали.

Базира се изцяло на идеята за компресия, затова вашият терапевт ще упражнява натиск върху определени мускулни тъкани, използвайки ръцете, пръстите и краката си. Не само в моментите, когато ще бъдете разтягани и усуквани в различни позиции, а винаги ще има някакъв контакт между вас и вашия масажист. Масажът има за цел да ви даде по-голяма гъвкавост чрез насочване на фокуса върху мускулното напрежение.

Основните видове тайландски масаж включват:

  • Традиционна техника – включва различни дейности като пасивна йога, стречинг и прилагане на натиск върху активните точки. По време на масажа терапевтът използва ръцете, коленете, лактите и други части на тялото си;
  • Thai Foot Reflexology – масажът на стъпалата е идеален за хора, които прекарват по-голямата част от времето си на крак. Той има за цел да премахне умората в краката и включва масажиране на краката с помощта на дървени пръчки или ръце;
  • Билкова терапия – при нея се използват нагряти и отделящи пара торбички, пълни с екзотични билки като камфор, джинджифил, пачули и шафран. Тези торбички обикновено са горещи и масажистът ги поставя върху кожата ви много плътно. Натискът става по-силен, когато торбичките се охлаждат, което спомага за стимулиране на метаболизма, подобряване на еластичността на кожата и повишаване на мускулния тонус.

Тайландските масажи използват уникални техники за движение на тялото, за да се подобри кръвообращението и да намали стреса. Това постепенно и нежно разтягане може да подобри вашата гъвкавост, осигурявайки по-голям обхват на движение. Той също може да помогне на пациенти с артрит или ставни проблеми, тъй като подобрява циркулацията на синовиалната течност в ставите. Това помага да се намали излишното триене, което може да възникне между ставите, причинявайки силна болка по време на движение.

Няма строги указания за това колко често трябва да се прави. Важно е обаче да планирате редовни терапевтични сесии в столичния ТАО Център, ако искате да изпитате лично дългосрочните ползи за здравето от тайландския масаж.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Как да подберем дрехите за вкъщи

Ако сте родител с малки деца и се чудите как да изберете дрехи за дома, ...