Архелогически проучвания в село Илинденци

През месец юли 2021г. се проведоха археологически разкопки в м. Занданите, финансирани от Национален археологически институт при БАН. Местността попада в изразена природна скална форма на релефа, доминираща над долината на Средна Струма, в подножието на Пирин. Намира се североизточно от с. Илинденци ( в посока към с. Плоски), над извора „Лековитата вода“.

Археологическите ненарушени пластове разкриват частично запазена основа на тераса или платформа, преграждаща затворено пространство. Върху тази платформа и върху подовото ниво на древното обитаване е била нанесена внимателно замазка.
През по-ранен етап мястото е имало солидно изградени огнище, частично проучено заради нарушенията в пласта.

Керамиката от този пласт е характерна за началото на желязната епоха. Подобни съдове са откривани в селищните могили в долината на Долна Струма – Кастанас и Асирос, до древната Троя в Мала Азия. Две находки – стрела и игла от кост, са интересни с това, че повтарят много разпространени типове от метал.
Най-долният пласт е от втория етап на ранната бронзова епоха – в една от дълбоките иманярски дупки разкрихме кремация и фрагменти от един съд. Подобни съдове се откриват в археологическите обекти по долните течения на Струма и Места, о-в Тасос както и в Момчилград.

About Красимира Мицева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Опасни горещини и през следващата седмица

На 18 август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по ...