/СНИМКИ/ Уникално! Каменен релеф, открит в Мелник, се пази в Брюкселския кралски музей на изкуствата

В Брюкселския кралски музей на изкуствата се пази каменен релеф, намерен в град Мелник, България през 1895 г. на тракийски конник представящ бог Дионис Асдула, с надпис и дата 215г. сл. Хр. По сведение от тогавашния консул на Германия в Солун М. Мортдман релефът произхождал от руини на стара църква в замъка на Мелник /манастирът св. Никола/.

Върху паметника са представени под огромна виеща се лоза с гроздове, вместо обикновеното дърво – символ на светилище, тракийски конник, облечен в сърнешка кожа и две фигури на деца. Пред коня стои стар Силен, а зад коня, хванал се за опашката му – Пан. Конникът има прибрана коса, обут е с високи обуща. Той представлява бог Дионис – Асдула. Надписът е особено важен и интересен.Поставен е в чест на бог Асдула от името на Κλαυδιανὀς, Πύρρος и Πύρρος Λανδρου и от приближените им салтарии. Салтариите са сдружение на пазачи на горите и полята, пазачи на пасищата. 

Релефът на Дионис Асдула като тракийски конник има изключително важно значение за изследването на древната история на града, както и много важна културно-историческа стойност по отношение на развитието през Римската епоха на античната скулптура и епиграфика на Балканския полуостров, в централната част на който се намира Мелник, който в нашето съвремие е град-Национален археологически резерват. Това личи от нестихващия вече повече от едно столетие интерес на учените и любителите на историята към паметника, изразен в ред научни и научно-популярни публикации.

*снимки: проф. д.и.н. Виолета Нешева/Археологически музей Сандански

About Екип Новини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ешерихия коли е открита в насипен сладолед

За това алармират от Асоциация „Активни потребители” Проби, направени от Асоциацията „Активни потребители”, показват, че ...