/СНИМКИ/ Тема с продължение! Мостовете при Рибник и Тополница – напукани и с деформации, има ли опасност за преминаващите автомобили?

Пукнатини, деформации на връхната конструкция и стомано-бетонния праг и оголени фундаменти – такова е състоянието на мостовете при разклона за село Рибник и при село Тополница, видя наш репортер.

След като преди седмица мостът с плачевна история при село Рибник бе затворен за тежко товaрни камион над 12 тона, жителите на община Петрич логично си зададоха въпроса защо се случва това. Проблемът със затварянето на движението по съоръжениетобе поставен за обсъждане и на редовната ОбС-сесия на Общинския съвет в южния град, като бяха засегнати евентуалните преки, които би създал този факт за развитието на културата и бизнеса в общината.

Съоръжението, изградено над река Струма при Рибник, по който преминава целият трафик за Петрич и Македония, създава многобройни проблеми за сигурността на пътуващите по него. На 23 май 2012 година, мостът се разцепи на две и пропадна в реката, като цяло чудо бе фактът, че при инцидента нямаше жертви. Тогавашният областен управител на Благоевградско Костадин Хаджигаев изтъкна като причина за срутването придошлите води на Струма, заради които устоите на моста поддали и съоръжението се разцепило на две. Мостът бе ремонтиран, ала издържа само 5 години.

През 2017 година по съоръжението бяха забелязани сериозни пукнатини, а основата бе поддала. Бентът, изграден за да предпазва колоните на моста от измиване, бе разрушен, а настилката бе станала неравна. Шофьорите се оплакваха също и че пътят е тесен  – трудно се разминават два тежки камиона. А петричани твърдяха, че първите признаци за възникващ проблем с ремонтирания мост са забелязани още през 2016 година.

Ден след затварянето на моста за движение на тежкотоварни автомобили, наш репортер отправи въпроси към Агенция „Пътна инфраструктура“, свързани с причините за затварянето.  Отговорът на Агенцията пояснява, че при извършването на оглед на моста е установено, че нерегламентирано изкопаване на материал от речното дъно по течението на р. Струма е довело до рязкото понижение на дъното на реката след изграждането на моста. Всичко това води до подкопаване основите на съоръжението и компрометирането му.

А след установените проблеми, свързани със съоръжението над река Струма при село Рибник, в община Петрич логично се състоя среща между експерти от АПИ и Института по пътища и мостове, директорът на Областното пътно управление, кметът на общината, народни представители, представители на бизнеса и кметове от областта.

На срещата стана ясно, че в края на 2016 г са започнали деформации най-напред на стоманобетонния праг на моста, а след това и деформации по връхната конструкция около втори стълб, където е и слягането. Причината според експертите на АПИ е изнасянето на фин материал в района на стълбовете на моста.

„Към настоящия момент измерванията са показали потъване около 10 см, заради което са получени пукнатини по част от носещата конструкция, което вече поставя съоръжението в предаварийно състояние. От края на 2013 г до миналата година нивото на река Струма слиза с по-голяма скорост, като след прага на моста коритото е слязло с 1,8 м , 2 м.“, посочи инж. Сотиров.

Предстои да се направи приоритетно укрепване на връхната конструкция  и успоредно с това да се възстанови хидротехническото съоръжение с доста по-висока от досегашната защита, защото няма гаранция срещу бъдеща промяна на речното дъно. Всички необходими процеси ще бъдат извършени в кратки срокове, поеха ангажимент от АПИ.

Дончо Атанасов, член на УС на Агенцията подчерта, че състоянието на моста при с. Рибник се следи постоянно и в момента, в който то е определено като предаварийно е въведено ограничение за движението на камиони над 12 тона.

„Големият проблем е добивът на инертни материали, който се извършва в коритото на р. Струма. Това е международен въпрос и трябва да имаме нетърпимост“, обобщи Дончо Атанасов, посочвайки случващото се в съседна Гърция по коритото на река Струма.

Заради този процес има проблем и с моста край с. Тополница, където фундаментите също са оголени и започва актуално замерване. Вече е разговаряно с областния управител Бисер Михайлов за свикването на спешна среща с гръцката страна по проблема, анонсира Дончо Атанасов, ако се наложи и на правителствено ниво по-късно.

„До приключване на дейностите по моста при с. Рибник, не си правете експерименти и не преминавайте с камиони над 12 тона“, призова Дончо Атанасов.

В тази връзка наш репортер отиде на място и на моста при село Тополница. Какво е състоянието и на двете съоръжения, вижте в снимките.

About Екип Новини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Търсите работа? Вижте какво предлага Регионалната служба по заетостта – град Благоевград

Търсите работа? Вижте какво предлага  Регионална служба по заетостта – град Благоевград Дирекция “Бюро по труда” ...