/СНИМКИ/ Обучени водачи от Природните паркове „Рилски манастир“ и „Беласица“ вече с немски сертификати

Експерти от Природните паркове „Рилски манастир“, „Беласица“, „Витоша“ и „Врачански балкан“, както и от Национален парк „Централен балкан“ преминаха второ обучение за природни туристически водачи в Посетителския център на Природен парк „Рилски манастир“ над гр. Рила. Пет-дневното обучение, провело се от 11 до 15 февруари, беше в рамките на проект „Водачи в защитените територии на България“, финансиран от Германската федерална фондация за околна среда (DBU). Партньори по проекта са немските консултантски компании Terolog и BTE и една от най-старите туристически организации в България – Пирински туристически форум.


Основните обучители, осигурени от немските партньори, бяха г-н Манфред Розенбергер от Национален парк „Донау-Ауен“ в Австрия и г-жа Юлиане Кох от ВТЕ. Специален интерес за участниците беше презентацията на г-жа Адриана Василкова от privateguidebulgaria.com – съвременен млад български туроператор, предлагащ предимно водачески услуги за малки групи, оформени изцяло според желанията на клиента.


Завършекът на обучението бяха теоретическият и практическият изпити за обучените водачи от страна на немския екип. Всички преминаха успешно и двата изпита и получиха специални сертификати от немските партньори. Сертификатите бяха връчени на малка церемония в Посетителския център, на която присъстваха и Д-р Илиан Точев, Главен секретар на Изпълнителната агенция по горите, г-жа Стела Тодорова, Началник отдел „Натура 2000 и Защитени територии“ към Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Министерството на околната среда и водите, както и Директорът на ПП „Рилски манастир“ – г-н Никола Христов.


През април новите водачи ще имат и кратко обучение по специализиран английски език, за да усъвършенстват своите езикови умения при посрещането на чуждестранни туристи в парковете, а разработените от тях турове ще започнат да се предлагат още през тазгодишния топъл сезон.

About Екип Новини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

В Петрич беше поставено трето метално сърце за събиране на капачки

Сдружение „ЗАЩОТО МОЖЕМ” постави трето метално сърце за събиране на капачки в град Петрич. Капачките ...