EС и Великобритания постигнаха сделка за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за нова сделка за Брекзит.

„Там, където има воля, има и сделка – ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и това свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение. Препоръчвам Срещата на върха на ЕС (която се провежда днес и утре в Брюксел – б.р.) да одобри тази сделка“, заяви Юнкер.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск се препоръчва ЕС да одобри сделката, като Жан-Клод Юнкер написа, че „преговарящите страни постигнаха споразумение за преработен протокол за Ирландия/Северна Ирландия и за преразглеждане на Политическата декларация“.

Премиерът Борис Джонсън също заяви, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за „страхотна“ нова сделка за Брекзит и призова британските законодатели да я одобрят през уикенда.

„Имаме страхотна нова сделка, която да ни върне контрола“, написа Джонсън в Туитър.

„Сега парламентът трябва да одобри новата Брекзит сделка в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, Национална служба по здравеопазване, насилието и престъпността в страната“, допълни той.

Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия обаче обяви, че не е променила позицията си и не може да подкрепи сделката, предложена от Борис Джонсън и Европейския съюз.

Реакциите

Според лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин народът трябва да има окончателната дума по въпроса в нов референдум. Корбин призова британските депутати да отхвърлят новата сделка.

Либералдемократите също се обявиха за втори референдум.

Холандският премиер Марк Рюте определи новината като „много насърчаваща“. Сега трябва да проучим детайлите“, допълни той.

Финландският му колега Анти Риине обяви, че сега топката е в полето на британския парламент

Източник:БНР

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Мелник се готви за „Златен грозд“ 2020

Фестивалът събира ценители на мелнишкото вино на 8 и 9 февруари Превърналият се в традиция ...