13 септември 1902 г. – За първи път са използвани пръстови отпечатъци като доказателство за вина

1902 г. във Великобритания за първи път като доказателство за вина са използвани пръстови отпечатъци, снети от мястото на престъплението. Дактилоскопията е метод за идентификация на човека, само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа, обясняват експертите.

Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс Хершел, който в средата на 19 в. е полицейски служител в Британска Индия.

През 1902 г. в английския град Епсъм сред голям брой задържани крадци-рецидивисти попаднал и един тип, който се кълнял, че никога не бил изправян пред съд, а кражбата била непозната за него. Когато полицейските инспектори му съобщили, че се казва Бенджамин Браун, родом от Бирмингам, и че има купища присъди, той процедил през зъби: „Проклети отпечатъци, знаех си, че въпреки променената ми самоличност някога ще ме провалят”.

Но още през 1894 г. в Англия заедно с измерването на частите на човешкото тяло по метода на Бертийон била въведена и регистрацията на папиларните рисунки на пръстите на престъпниците. След 7 години методът се прилагал в почти цяла Европа.

Съществуват признаци, по които безпогрешно може да бъде разпознат всеки човек дори дълго след неговата смърт, ако на пръстите на ръцете му се е запазило поне малко парченце кожа. Такъв един признак е рисунъкът на папиларните линии, който винаги остава един и същ, независимо от възрастовите и физическите промени в тялото. Този рисунък на линиите е незаличим. Всички опити за неговото деформиране дават временен, краткотраен ефект. Поради тази причина отпечатъците на пръстите са по-сигурен начин за идентифициране на заподозрени, отколкото други способи.

Днес специалистите-дактилоскописти изследват отпечатъците, като ги увеличават и класифицират по 1024 т.нар. главни класове в зависимост от формата на линиите, разположени в средната част на папиларните изображения.

Всъщност обаче се смята, че Дания е първата страна в света, която използва пръстовите отпечатъци за установяване на самоличността на престъпници още на 18 април с.г. Но най-първият случай да се открие извършител на убийство по следа от пръст, оставена на местопрестъплението, датира от 1892 г. в Аржентина. В съхранени полицейски протоколи се споменава за извършено двойно убийство, жертва на което станали две извънбрачни деца. Тяхната майка Франсиска Рохас хвърлила вината върху някой си Веласкес. Когато й показали през лупа отпечатъка на големия й пръст, тя загубила самообладание и признала, че ги е убила, защото пречели да се омъжи за младия си богат любовник.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Мелник се готви за „Златен грозд“ 2020

Фестивалът събира ценители на мелнишкото вино на 8 и 9 февруари Превърналият се в традиция ...