12 юни – Световен ден срещу детския труд

Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си“ е мотото на Световния ден срещу детския труд, който Международната организация на труда отбелязва ежегодно на днешната дата – 12 юни. Денят е свързан с редица инициативи, насочени към елиминирането на детския труд.

По  данните на Международната организация на труда около 152 милиона деца по света работят, вместо да ходят на училище. Детски труд има във всяка сфера, но най-много се трудят в селското стопанство – седем от всеки 10 работещи деца са на полето, съобщиха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Българското законодателство е напълно синхронизирано с международното относно защитата на децата от полагане на труд. В Кодекса на труда е регламентирана специална закрила на непълнолетните, които могат да полагат труд само срещу разрешение от Инспекцията по труда. За тях е предвиден 7-часов работен ден, забрана за полагане на нощен и извънреден труд. Предвид факта, че според Конституцията у нас образованието е задължително до 16 години, е регламентирано, че под тази възраст детският труд е забранен. Инспекцията по труда  издава по изключение разрешение за работа на лица, ненавършили 16 години. Най-много непълнолетни лица се наемат в икономически дейности ресторантьорство, хотелиерство и търговия на дребно.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Красимир Янков: Честите промени в законите по сигурността водят до нестабилност

„Прехвърлянето на функции от НСО към МВР повдига сериозен въпрос за функционирането на системата за ...