/ВИДЕО/ Когато политици се намесят в църковните дейности. Грозни викове в храма на връх Националния празник

Денят е 3-ти март, ден з почит, денят, в който България отбелязва 141 години свобода. Ден, в който всички би трябвало да сведем глави и да благодарим на онези, които са извоювали свободата ни.

Когато отбелязваме годишнините от Освобождението на България и отдаваме заслужена почит на загиналите руски войници, паднали на бойното поле за Свободата на българския народ, обикновено на преден план излизат политическите, военните и дипломатическите усилия и фактори за създаването на Третата българска държава.

Безспорно е, че Руско-турската освободителна война от 1877-1879 година е финалното събитие, което допринася за политическото освобождение на България и за международното признаване на българската държава. По-малко внимание в историческите анализи и оценки се отделя на ролята на духовните фактори и на заслугите на Българската църква за формирането на националната традиция и самосъзнанието на българите като модерна европейска нация, която израства и достига сама до достойнството на свободна нация чрез вековна и упорита борба за отстояване на своята културна идентичност и за възраждане на своите духовни и политически традиции.

И на фона на всичко това, днес в една църква, в град Петрич се случи нещо, което трудно ще възприемем, трудно ще обясним. Скандал и грозни крясъци огласиха храма, заради въдворяването на новия архиерейски наместник отец Павел. Преди дни неврокопският митрополит Серафим смени 75-г. наместник отец Ангел Кочев.

Днес, в деня на Националния празник на България, започна служба, по време на служението в храма нахлуха над 50 петричани, започнаха да дърпат и блъскат свещениците и да крещят: “Недостоен” и „Мафия“.

Защо се случи това? Кой бе проводник на тези грозни сцени и действия?

Моето лично мнение е, че това се случва като следствие на действията на една партия, на политици, които се опитаха да „яхнат“ хорското недоволство и решиха да се намесят в работата на цървата. Позицията, с която преди дни излязоха кмет, депутат, зам.областен и председател на ОбС-Петрич се превърна в своебразен проводник на онова, което се случи днес в храма. Тези хора явно са решили, че властта, която е в ръцете им в момента им дава право да се разпореждат с църквата, а това аз наричам самозабравяне.

Политиката няма място в църквата! Политиците трбва да уважават църквата, вярата и религията, а не да провокират грозни викове в храма! Време е да сведат глави и да спрат с популизма, защото резултата, който „постигнаха“ е срамен!

Със своя човешки потенциал православната църква била най-голямата обществена организация у нас – така поне твърдят богословите. За останалите това е по-скоро желана хипотеза, отколкото действителност. Защото сега нито църквата е запазила своята стройна организираност, нито обществото я възприема като обществен инструмент, чиито духовни и социални ценности то може да осъзнае и приеме. Да не говорим, че всяка „голяма обществена организация“ у нас би трябвало да се радва и на подкрепата на държавата…

В православна България политиците се сещат за църквата, обикновено когато дойде време за избори – тогава повечето от тях се юрват по църквите да даряват икони и така да демонстрират пред електората голямата си съпричастност към традиционната за българина православна вяра. Доберат ли се до властта, политиците бързо забравят щедрите си обещания за подкрепа на православната църква и започват умели спекулации с удобния за тях синод или както в този случай- за да „яхнат“ вълната, за да се харесат на хората.

Изтъркана от повтаряне, но не и лишена от дълбокия си смисъл, е истината, че сега обществото ни, изпаднало в икономическа криза и застрашено от духовно деградиране, все повече има нужда от своите традиционни ценности, сред които е и църквата.

Така вече не прави впечатление, че единствената позиция на държавните власти към православната църква се подчинява на спекулациите и тоталното неуважение. И докато пред Ватикана и католическата църква на Запад българските политици благоговеят, защото и там бил ключът ни към НАТО, православните свещеници остават в техните очи „расоносците с омазаните бради“, а православната църква – „консервативна“ и „назадничава“ организация, която не може да привлече съвременния българин. Нищо, че само преди век – един век, именно такъв „расоносец“ – митрополит Климент, се опълчи срещу опитите на Фердинанд за уния с католиците, като изрече пророческите думи – „Има православие, има я и България!“.

„След падането на комунизма на Изток, сега единственият наш враг там остана православната църква“ – думите са на известния политолог Збигнев Бжежински, казани в тесните кръгове на висшата администрация на Съединените щати. Дали няма да се окаже, че българските държавници и политици също мислят така?!

About admin

3 коментара

 1. А начина, по който Вие встъпихте в служба, нормален ли беше? Недоволството на хората е именно заради това. Не намесвайте властта и партия, защото и те са хора с мнение. Засрамете се! Вие не сте проповедник на вярята, а търсите единствено и само своя личен интерес, което е проличало с постъпките Ви през годините. Всичко е последствие от собствените Ви действия!

 2. Славянка Николова

  До митрополит Серафим

  ОТВОРЕНО ПИСМО
  Уважаеми Владико,
  Най-смирено ви молим да преосмислите административните си назначения и отмените заповедта си, която доведе до разстройство в душите на миряните от Петрич и общината.
  Православната църква в лицето на нейните духовни водачи са били пример за подражание, смирение и братска любов, спасявайки не само вярата на поколения християни в Христа Владика и неговото свято учение, но защитавайки човешки животи и съдби – тези на арменци и евреи. Нашата Църква винаги е стояла и наставлявала своите вярващи чада и ги е напътствала в смирение, любов към Бога и човеците.
  Наближава Прошка, владико, дайте пример , въдворявайки мир в поверената ви от Църквата епархия, и отслужете неделната служба заедно с поп Ангел Кочев. Нека всички се помирим и прегърнем в този ден, търсейки прошка от Небесния ни Създател и така да покажем на невярващите и хулителите на православната ни вяра, че сме предани чеда на Господа и на осветената с кръвта му свята Църква.
  Нека Божията милост и благодат да бъдат с всички нас.
  Прости и благослови, Владико!
  Със смирение и уважение,
  Жените- мирянки от храм „ Успение на Св. Богородица“, гр. Петрич

 3. Нима политиците нямат вяра дали са мюсюлмани, християни …… те също споделят своето мнение днес са политици утре не но те също са миряни. Платена опизиционна медия сте вие май май. Политик , какво е госпожо журналист не божествено или ? Нима политиците не ходят на църква или не са християни или не са покръстени та и те са хора обикновени вярващи. Политиката е работа едни работят едно други друго трети трето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Дубайският беглец приватизира БСП

Подводница на Божков и сред кандидатите за лидер на партията След като прокуратурата разпространи записи ...