Ще има ли оставки в Петрич, след доказано незаконосъобразна поръчка, спечелена от съпруга на главната юристка?

 

Рилка Филипова е директор на правната дирекция в община Петрич, пряко подчинена на кмета Бръчков. Съпругът на Филипова е спечелил поръчка в същата община, където жена му е главен юрист. Поръчката, обаче е изведена незаконосъобразно, освен че напомня за едни стари „шуробаджанашки схеми“.

Гордостта на петричкото село Кърналово  и екипът на кмета Бръчков– осветлението от селото до зеленчуковото тържище, изградено за над 25 000 лева през есента на 2016 година,  трябва да бъде съборено. Това се налага след заповед на Началника на  РДНСК ЮЗР, издадена след извършена  от служители на РО „НСК” –  Благоевград проверка, установила нарушения на Закона за устройството на територията.

Стълбовете с осветителни тела бяха монтирани край пътя от зеленчуковото тържище до входа в село Кърналово от строителната фирма „Металпром Инвест“ ЕООД.

Интерен факт е, че въпросната фирма е на Росен Филипов, съпруг на директора на административно-правната дирекция на Община Петрич Рилка Филипова. Подизпълнител е фирма на общинския съветник от ГЕРБ Живко Коемджиев. Служителите на  РО „НСК” –  Благоевград са установили нарушенията след постъпило писмо от Областна дирекция на МВР –  Благоевград, във връзка с извършвана от прокуратурата проверка на строителството на обекти: „Рехабилитация на улично осветление /метални стълбове и LED светлинен източник/ по път ІV клас в участъка от с. Кърналово и път ІІІ клас“; „Ремонт осветление пл. „Македония“ гр. Петрич“.

 Проверката е установила, че осветлението между Кърналово и зеленчуковото тържище е изградено без „необходимите строителни книжа, в нарушение на чл.148, ал.1 от ЗУТ, с възложител на обекта  Община Петрич“. Това се казва в отговора на ДНСК. За установеното от служители  на РО „НСК” Благоевград нарушение са съставени констативни актове с предложение за започване на административно производство по реда на чл.225 от ЗУТ – за премахване на строежа. Въз основа на констативните актове, от Началника на РДНСК ЮЗР е издадена заповед за премахване. За допуснатите нарушения срещу възложителя Община Петрич и строителя „Металпром Инвест” ЕООД, са съставени актове по ЗАНН. Въз основа на съставения акт по ЗАНН срещу Община Петрич, от ДНСК е издадено наказателно постановление“, гласи отговорът на ДНСК.

Според закона нещата са повече от ясни, въпреки че някой не е догледал или по-лошо, не познава законите, въпреки че работи с тях.

От тези факт изникват няколко много важни въпроса с висящи във въздуха отговори. Какви качества като  юрист притежава Рилка Филипова,  щом не успява да изведе законосъобразно поръчка и договор, в който са замесени работодателя и и съпруга и ? Чии интереси е следвала при правенето на въпросната поръчка -тези на съпруга си или на кмета Бръчков, като част от екипа му?
Сега, когато и двамата са нарушители, а хората нямат да имат осветление, ще видим ли оставка или уволнение на Рилка Филипова? 
От друга страна, отново в Петрич може открито да говорим за шуробаджанащина, тъй като виждаме нагледно спечелена поръчка от близък на човек от екипа на кмета, нещо което бе пагубно за предишното управление на града.
Шуробаджанащината е феномен, който стои в основата на корупцията у няс. Става дума за типично български манталитет, който не можем изведнъж да премахнем. Бай Ганьо, както и всеки човек, не може да бъде из основи променен. Може обаче да се промени начинът му на мислене.
Както нагледно виждаме, в Петрич онези, които през 2013 година се обявиха  срещу този модел на управление и протестираха на площада, искаха оставки и после се правиха на спасители, днес очевадно правят онова, срещу което скачаха рещително.
Отново ли Петрич ще стане нарицателно за феодално управляваща се община със собствени закони или кмета ще се дистанцира, предстои да видим.  Макар думата „феод“ да е влязла в употреба през Средновековието като термин за обозначаване на целия обществен строй тогава, тя е като измислена специално за родни кметове и администрации. Означава и имение.
И ако в нормалните страни състезанието за качеството и цената налага най-добрия на пазара, у нас липсват стандарти за качество, каквито има в други страни. Стандартът е ориентир както за възложителя, така и за изпълнителя, когато говорим за обществени поръчки.Корупцията може да подмени една лоша или нефункционираща система. В модерните общества с функциониращи системи, не съществува потребност от подобни заместители. Когато корупцията поеме функциите на заместител, същевременно се превръща в паразит, който не позволява оздравяването и развитието на системата. С времето проблемите нарастват, защото необходимото приспособяване спрямо развитието на обществените и техническите процеси се отлага. Накрая плащаме повече и получаваме все по-малко, защото системата не е в състояние да задоволи основни потребности. Дори онези елементи на системата, които първоначално са функционирали нормално, започват да се разпадат и достигат състояние на пълен застой.

 

About admin

One comment

  1. Момиче и момче на 16 и 18 години, които са брат и сестра, са пострадалите тежко, след като автомобил ги помел на тротоар в Петрич. Инцидентът е станал малко след полунощ , предаде БНР .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Официално Националният съвет на БСП изключи бизнесмена Георги Гергов от партията

Националният съвет на БСП официално изключи от партията бизнесмена и лидер на пловдивската организация Георги ...