Турската опозиция иска отмяна на изборите от 2018 година

Основната опозиционна партия в Турцияапелира най-големия избирателен орган на страната за отмяна на резултатите от местните избори в 39-те области на Истанбул, както и на миналогодишните президентски и парламентарни избори, след като властите анулираха победата в кметската надпревара в града, съобщава АП.

Решавайки в полза на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ – ПСР на президента Реджеп  Ердоган, турската Върховната избирателна комисия разпореди да се повторят изборите от 31 март, спечелени от кандидата за опозиция Екрем Имамоглу.

Те основават решението си на факта, че някои служители, които наблюдават изборите за кмет, не са държавни служители, както се изисква от закона. ПСР твърди, че подобни нередности са повлияли на изхода от кметската надпревара.

В отговор главната опозиционна Републиканска народна партия – РНП подаде официално искане за отмяна на окръжните избори в Истанбул и на общите избори миналата година, като заяви, че служители, които не са държавни, също са контролирали тогавашните бюлетини.

РНП не може да обжалва решението на избирателния съвет да повтори изборите за кмет, тъй като е окончателно.

ПСР спечели мнозинството от кварталите в Истанбул, както и от общите избори миналата година, което даде на Ердоган нов мандат с широки правомощия.

„Ако казват, че местните избори са опоррочени, то същото важи и за изборите от 24 юни (2018 г.). Десет хиляди души, които не са държавни служители, бяха на дежурство на изборите от 24 юни“, коментира депутатът от РНП Мухарем Еркек пред репортери след подаването на жалбата.
„Ако отменяте мандата на Имамоглу, тогава трябва да отмените и мандата на Реджеп Ердоган“, допълва Еркек пред членовете на изборния съвет. Той обяснява, че няма доказателства, които да доказват, че присъствието на недържавни служители при бюлетините е повлияло на резултата от гласуването.

Въпреки че не се очаква Върховният Избирателен съвет да подкрепи апела на опозицията, ходът на РНП служи за разкриване на това, което описват, като несправедливост.

РНП, която постави под въпрос независимостта на избирателния орган, смята, че нейните членове са подложени на натиск от Ердоган. Партията обвини президента в „кражба“ на кметството на Истанбул, за да си запази властта над най-големия град и търговски център в Турция.

„Ние не вярваме и не се доверяваме (на избирателния орган). Това е борба за демокрация. Не става въпрос само за РНП или Имамоглу“, коментира Еркек.

Загубата на Истанбул и столицата Анкара на местните избори в Турция е сериозен удари за Ердоган.

Ердоган настоява, че повторното провеждане на кметски избори в Истанбул ще укрепи демокрацията, като гарантира, че волята на народа на Истанбул е наистина отразена.

Източник: ЕРА/БГНЕС

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Студентка застава на подсъдимата скамейка за незаконно държане на дрога в заведение в гр. Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.Ю. (на ...