Традиционни конни надбягвания на Тодоровден в Симитлийско

Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови жребци от симитлийска община на поляните край селата Крупник и Полена. Сборният пункт е местността Беглико между селата Крупник и Черниче, тази събота – 16-ти март от 11:00 часа.

В Полена и Крупник ще бъдат направени водсвети от отец Бисер и отец Величко. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Състезанията са традиционно в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето е разделено в две категории- лека и тежка група коне. Организаторите на празника- община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните – първенци в състезанието има „вкусна” награда.

За поредна година за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св. Тодор край селото.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В КОННИ НАДБЯГВАНИЯ ТОДОРОВДЕН 2019 г.

Пускат се по трима състезатели, като всеки първи остава за финала. Останалите се елиминират.

След приключване на състезанието за най-бързи коне следва теглене с товар.

Участват две категории – лека и тежка, в които участниците ще теглят товари на 40 м разстояние за 4 минути. Конете в леката категория ще участват коне до 400кг. теглят товар от 600 кг, а в тежката са над 400 кг и теглят товар   от 800 кг.

Конете, които преминават 40 метра за 4 минути се дотоварват с още 100 килограма и след това се излъчват първенците. Всички коне участници в тегленията се мерят на кантар.

ВАЖНО!

Участници, които удрят конете, ще бъдат елиминирани!

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

АЕЖ поиска подробности от Прокуратурата за разследването срещу „Биволъ“

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Върховна касационна прокуратура да обясни детайлите около проверката ...