Тереза Мей стартира операция Брекзит

Постоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бароу връчи в сряда на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, подписано от премиера Тереза Мей, с което Лондон задейства чл. 50 от Лисабонския договор.
Туск написа в Туитър: „След девет месеца Великобритания задейства Брекзит”.
В същата социална мрежа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е разговарял по телефона с Мей. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че денят не е добър и че се отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добавя Таяни.
Стартираната процедура е началото на процеса за излизане на Великобритания от ЕС. След месец Европейският съвет ще заседава извънредно, за да обсъди въпроса. След това Европейската комисия трябва да представи предложение за начало на преговорите. Предложението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС, с което да започнат преговори в следващите две години. Преговорите може да завършат без резултат, а до изтичането на срока теоретично Лондон може да се откаже от искането си да напусне на ЕС, както поиска мнозинството британски избиратели на референдума миналата година.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Зам. кметът на Петрич Илко Стоянов оглави партията на Слави в Благоевградска област

Бившият общински съветник от Благоевград и все още заместник-кмет на община Петрич Илко Стоянов оглави ...