Телевизори vs. монитори – прилики и разлики

Ти може да гледаш телевизия на твоя компютърен монитор или да играеш игри на твоя супер HDTV телевизор, но това не значи, че те са едно и също устройство. Както телевизорите нямат някои качества и функции на мониторите, същото важи и в обратен план. Например мониторите са по-малки като размер. Има обаче и прилики в тези два вида визуални приемници, затова останете с нас в статията, за да разберете повече за разликите и приликите.

 

Как може да се сравняват телевизорите и мониторите?

Размерите както споменахме са съществен фактор в разликата между това, което може да предложи един съвременен телевизор и един монитор. HDTV телевизорите например достигат до 50 инча, докато компютърните монитори в своята масова линия остават под 30 инча. Това е така от чисто практична гледна точка.

Работното бюро освен монитора трябва да приюти и други принадлежности, следователно той трябва да е в удобен размер за работа и за оформяне на пространството. Телевизорът от своя страна може да се пригоди за по-големи секции или мебелни поставки, които да оформят специфичното телевизионни пространство в даденото помещение.

Конекторните отвори са другите характеристики, които са типични за телевизорите и мониторите. Както едните, така и другите най-вероятно имат конекторни отвори от типа VGA, HDMI, DVI, and USB. Това им дава възможност да се използват по предназначение или да се взаимозаменят, когато имате нужда да гледате нещо на монитора или телевизора, и едното устройство не ви е налично в момента.

В този текст няма да задълбаваме относно различните формати, а по-скоро ще отбележим, че основната разлика при конекторните отвори се състои в следното. Класическата схема при телевизорите е за вход за антена и порт за коаксиален кабел, така че кабелната услуга може да бъде включена директно в телевизора.  Мониторите нямат такива връзки.

Основните бутони при телевизорите и мониторите варират според моделите. Налични са power бутона и този за менюто, откъдето се управляват някои основни визуални характеристики.

Много нови модели HD телевизори имат екстра бутони за превключване между различните входни портове, за по-бързо и ефективно използване на HDMI фунцкията, на AV кабелите, DVD и т.н.

Резолюцията е това качество на телевизорите и мониторите при което няма голяма разлика. Още повече резолюциите 1366×768 или 1920×1080 са общи за телевизори и монитори. Само за специфични нужди в специфични сектори от различните индустрии може да има и по-високи резолюции, каквато е 4096×2160 използвана за информацията относно въздушния трафик.

Звук – той се осигурява от предимно вградени говорители в телевизорите и мониторите с една съществена разлика. Говорителите в монитора са много по-общо като характеристика и не осигуряват това, качество на звука, което идва от телевизионните говорители. Така че при първите според това за което използвате мониторите, може да се наложи да използвате допълнителна система за звука. При телевизорите (освен ако не сте маниаци на тема звука), това няма да ви се налага. Решението за максимално качество е връзката със surround система.

В заключение, следва да се каже най-важното нещо при избора на телевизор и монитор. Така или иначе в съвременния свят, може често да ви се наложи да ги използвате за много повече неща. В този смисъл, избирайте модели, които отговарят на вашите ежедневни необходимости. Когато имате нужда телевизорът или мониорът ви да бъде много по-функционален осигурете си модели, които имат повече конекторни портове и респективно възможности за включване на най-различни устройства в тях.

Източник: Магазин за бяла техника – Vladivest

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Столичен хематолог ще преглежда безплатно в Петрич на 16 ноевмри

Националната кампания „Попитайте хематолога“ ще посети град Петрич на 16 ноември. Д-р Вера Стоева от ...