ТВЪРД БРЕКЗИТ: Международни шофьорски книжки, по-скъпи вносни коли, по-скъп роуминг

29  март наближава. Това е дата след която Великобритания вече няма да е член на Европейския съюз. Към момента се очертава „развод“ без споразумение. Британският парламент отказа да одобри постигнатото  между Тереза Мей и Брюксел, а Европа твърдо заяви, че няма да има нови преговори. Което означава, че  от 30 март 2019 година законите на  Европейския съюз няма да са валидни за Обединеното кралство.

Ето някои от промените за които трябва да се подготвим:

По-високи цени на телефонните разговори и изпращаните на съобщения.

Защото доставчиците на мобилни услуги вече няма да са обвързани с правилата в ЕС за роуминга и те могат да наложат допълнителни такси  при телефонни обаждания, изпращане на съобщения и данни.

Вносът на коли може да поскъпне. В момента едни от най-евтините автомобили, които се внасят и у нас са именно от Острова.  Те са в пъти по-евтини, защото са с десен волан.  При БРЕКЗИТ без споразумение  митата и данъците ще повишат значително цената на  внасяните коли.

За шофьорите и техните документи

Системата за взаимно признаване на свидетелствата за управление на МПС между държавите членки повече няма да се прилага. С други думи за  шофиращите европейци  в Англия вероятно ще се изисква  допълнително “международно свидетелство за управление“. А на британците, които искат да са зад волана в Европа, ще им се наложи да ползват  „зелена карта“.

Ограничаване на достъпа до здравни услуги.

Отпада действието на европейската здравно осигурителна карта и това променя достъпът до здравни услуги  и в ЕС, и във Великобритания.

Европейските граждани няма да могат да разчитат на консулска закрила от  посолствата и консулствата на Обединеното кралство в трети страни.

 Правителството на България с мерки  за оттегляне без споразумение

В приетия  от МС План за действие при БРЕКЗИТ без споразумение са посочени неотложните действия, сред които  промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане.

Ще бъде подсилена консулската служба в Лондон с още двама консулски служители и се подготвя откриването на консулска служба в Единбург –  Шотландия.

Служителите на българското посолство в Лондон  ще организират  20 информационни дни за живеещите във Великобритания български граждани. Ще им бъдат осигурени  всекидневни консултации за  правата им и за процедурата по кандидатстване за статут на уседналост.

Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Красимир Янков: Няма как БСП да прави добра национална политика, ако не реши проблемите на хората в страната

Кандидатът за председател на БСП Красимир Янков се срещна с хасковските социалисти. Пред тях той ...