Стартира подготовката за евроизборите

Стартира подготовката за евроизборите у нас. Основните партии вече са сформирали щабовете си и започват работа по същество, съобщава бТВ. Ако промените в Изборния кодекс бъдат приети, бюлетината вече ще изглежда така – без номера за партиите и коалициите. Номера ще имат само кандидатите, за да не се стига до феномена 15/15.

Изборите според ЦИК може да са на две възможни дати – 25 или 26 май. Те са в рамките на определеното от Еврокомисията и отговарят на българския критерий – да са в неработен ден.

А за водачи се спрягат много имена. Сред тях – Лиляна Павлова при ГЕРБ, Елена Йончева при БСП и Филиз Хюсменова при ДПС.

Формално щабът на ГЕРБ под ръководството на Цветан Цветанов тепърва започва работа. Реално – срещите из страната вече са факт.

На 20 януари ще има и национална среща, за да е ясно кой кого и как ще номинира.

И в БСП щабът вече работи. Стяга се първо за конгрес на 26 януари, който да утвърди платформата за вота.

ЦИК също вече се подготвя за предстоящата трудна година. Активната работа ще започне след издаване на президентския указ – не по късно от 60 дни преди вота, или 25 – 26 март.

Над 12 хил. ще са секциите в страната. В чужбина се гласува само в държави членки на ЕС.

Освен евровота у нас през октомври ще има и местни избори за кметове и общински съветници.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ешерихия коли е открита в насипен сладолед

За това алармират от Асоциация „Активни потребители” Проби, направени от Асоциацията „Активни потребители”, показват, че ...