Спират да израждат бебета в АГ отделението на общинската болница в Дупница

В АГ отделението в общинската болница в Дупница спират да израждат деца. Ще се извършва само женски консултации. Нивото му пада от второ на първо. Персоналът на отделението е уведомен за решението, взето от ръководството на болницата, в понеделник около 16,30 часа от прокуриста Мария Иванова-Жайгарова. Предстои да бъдат изпратени уведомителни писма до РЗИ и РЗОК в Кюстендил за промените и едва тогава ще спре израждането на бебета в отделението, съобщава струма.бг. “През 2018 година в отделението са се родили 154 деца. Печалбата от ражданията е в рамките на 35 000 лв. В педиатрията работят 5 сестри, на които заплатите надхвърлят 2500 лв. Парите от печалбата не стигат дори само за заплатите на сестрите и лекаря, който работи там”, заяви прокуристът М. Иванова-Жайгарова и допълни:

„От година на година ражданията намаляват. Годишно загубата на родилно отделение е в рамките на 60 000 лв. Загубата на годишна база във фтизиатрия е в рамките на 110 000 лв. Тези загуби калкулират една трета от лимита на болницата. Сестрите и лекарят от АГ отделението ще бъдат разпределени на работа в други отделения на болницата. Разговарях с екипа в АГ отделението и те се съгласиха с мен. В Дупница има и друго родилно отделение, където може да раждат дупничанки”, заяви М. Иванова.

Акушерката с 40 години стаж в АГ отделението Стела Каралийска изрази недоволството си от промените, които иска да направи прокуристът на болницата: “Бяхме извикани при прокуриста и ни беше казано, че спираме да израждаме бебета в отделението. Ще се извършват само гинекологични прегледи. Поставиха ни пред свършен факт. Аз 40 години израждам деца. Ще ми липсва усмивката на майките и радостта от раждането на нов живот. Излиза, че общинската болница развява бялото знаме. Ако не сме на печалба, то други отделения може да компенсират загубата на отделението. Какво сме виновни, че не се раждат деца! Такава е тенденцията в цяла България. Има вариант отделението да не е на загуба, като се отвори още един оперативен блок и се извършват гинекологични операции и да се израждат бебета. Анестезиолози има достатъчно. Общинското ръководство нека се намеси, за да се спре това решение на ръководството на болницата, тя нали е общинска! В това отделение са изродени няколко поколения дупничани”, заяви Стела Каралийска.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона и със завеждащия отделението д-р Б. Попов, но той заяви, че ще коментира в четвъртък.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

АЕЖ поиска подробности от Прокуратурата за разследването срещу „Биволъ“

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Върховна касационна прокуратура да обясни детайлите около проверката ...