/СНИМКИ/ Почитаме паметта на легендарните български футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

Днес почитаме паметта на легендарните български футболисти – Георги Аспарухов и Никола Котков.  Те загинаха преди 48 годни – на 30 юни  1971 година при катастрофа с кола в прохода „Витиня“.

phpynm5xy_800x_

Георги Аспарухов е роден в София,  юноша е на „Левски“ и едва на 17 години започва да играе в мъжкия отбор. Със „синята“ фланелка Гунди, както го наричаха всички,  печели три шампионски титли. Записва 247 участия в А група и бележи общо 150 гола. Бил е  футболист и спортист номер едно на България, осми в класацията за Златната топка.

Изключително талантлив, модерен играч, изпреварил времето си, той бележи паметни голове за националния тим. Разписва се два пъти на световни шампионати. През 1999 г. е обявен посмъртно за най-добър футболист на България за 20-ти век.

И Никола Котков е роден в София. Бил  е юноша на „Локомотив“ София,  10 години  играе за „железничарите“. След това преминава в редиците на „Левски“. Става шампион на страната и с двата клуба. Котков има 26 мача и 12 гола за държавния ни тим.

На 30 юни 1971 година, Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков пътуват от София за Враца, където са поканени да участват в мач по случай 50-годишнината на местния „Ботев“.  Около 11:30 ч. в прохода Витиня, става катастрофата с товарен автомобил, при която двете футболни легенди загиват.

На погребението на всенародните любимци се стичат повече от половин милион души от всички краища на България. И когато траурното шествие достига до Централните софийски гробища,  последните участници в него са още на Герена, където се е състояло поклонението.

Image_6308670_1128

Снимка:Радостин Янков.

Вече почти половин век след този тъжен ден, споменът за двамата  продължава да е жив, поколения млади футболисти се връщат към майсторството им на терена и мечтаят да достигнат футболни върхове.

На официалната страница на футболния клуб „Левски“ е публикуван специален материал, под заглавие „48 години след Витиня….“.

Публикуваме пълния текст:

Има една неостаряваща мисъл, че гордите хора пазят мъката в себе си. Всеки от нас го е правил, разлиствайки страниците от своето битие. Има обаче мигове, които биват споделяни от хиляди. Има чувства, които обединяват и които не си отиват, колкото и безмилостен фактор да е времето. То понякога просто не може да отмие онези, на които им е предопределено безсмъртие. Не може да заличи величините, които обединяват поради непреходния си смисъл. Гунди и Котето бяха необикновени и гениални футболисти, но за всички преди нас и след нас те ще останат символ на едно необикновено и романтично време, родило мита за величието на играта и нейните рицари на зеления килим.

Георги Аспарухов и Никола Котков бяха явление, надхвърлящо границите на футбола. Притежаваха невероятни човешки качества и затова бяха толкова обичани. Днес, 48 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат прехласнати историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма.

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, защото от загубата на доблестни хора винаги боли.

Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Затова и приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Те останаха във футболната и обществена памет със своят чар и елегантност.

За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те бяха всенародни любимци и затова до наши дни не секва скръбта по ранната им гибел.

А за нас… За нас остава да следваме ярката светлина на тези неугасващи доблестни мъже, за да можем поне малко да се докоснем до величието им!

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК „Левски“ се покланят пред паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

В Благоевград пристигнаха бюлетините за местния вот на 27 октомври

Бюлетините за изборите на 27 октомври за общински съветници и кметове пристигнаха в Благоевград. Представители ...