Скопие съобщава до месец причините за самолетната катастрофа

До един месец Комитетът за разследване на самолетни катастрофи и сериозни инциденти на Северна Македония ще може да съобщи детайли за причините за катастрофата във вторник на малкия самолет „Чесна“, при която загинаха четирима български граждани.

Това съобщи в Скопие председателят на комитета Зоран Илиевски. Той посочи, че огледът на мястото на катастрофата – на 2200 метра височина в планината Якубица, в подножието на връх Солунска глава, е завършен. Направени са над 400 снимки, включително с дрон. Останките от самолета обаче ще останат на труднодостъпното място, докато атмосферните условия позволят прибирането им.

Илиевски не приема версията, че на българския пилот е отказано извънредно кацане в Скопие, за да не пречи на излитането от там на самолета на гръцкия премиер Алексис Ципрас:

Македонските разследващи са в тесен контакт с българските си колеги от Специализираното звено за разследване на авиационни събития, на които ще разчитат при необходимост да помогнат в разследването“, добави Илиевски.

„Директорът на българската агенция по въздухоплаване Христо Христов е предоставил вече 20 изследователи, които са на наше разположение. По международните стандарти, тези хора могат да бъдат ангажирани в разследването, разбира се – с наше разрешение“

Източник: bnr.bg

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Прогноза за времето 18 юли

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Днес ...