Пушенето на наргиле – забранено само за непълнолетните

За останалите употребата на водните лули се разрешава дори на закрито

Депутатите забраниха пушенето на наргилета и електронни цигари от деца до 18-годишна възраст. За всички останали това ще бъде позволено, дори на закрити на обществени места. Това стана факт с приемането на окончателните промени в Закона за здравето.

Изненадващо парламентарното мнозинство отхвърли първоначалното предложение да бъде въведена тотална забрана за пушенето на наргиле на закрито, което да приравни режима с този на тютюневите изделия. Причината – законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия, заради което, ако текстовете бъдат приети, страната ни може да бъде санкционирана.

Отговорността за спазването на забраната за непълнолетните ще бъде на МВР и Районните здравни инспекции.

„Ние се въздържахме да приемем тоталната забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск. Тук няма политика, а само придържане към законите, по които функционира Европейският съюз“, обясни д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

От НФСБ обаче се обявиха против приетите промени, които не въвеждат пълна рестрикция за наргилетата.

„Един от лидерите на тази група нарушители, забогатяващи от здравето на хората, се казва Али Бабаков, мисля – по аналогия на Али Баба и 40-те разбойници. Той има влияние на най-високо ниво и оттам си е прокарал една пасивна позиция на нашите партньори от ГЕРБ, за да не бъде ощетен техният бизнес”, каза Валери Симеонов.

По данни на международно изследване на Световната здравна организация, проведено в периода 2013-2014 г., страната ни се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле сред 11-13-годишни ученици и на второ място сред 15-годишните. Поради ниската здравна култура много хора считат наргилето с нетютюневи смеси за безвредно, а модната тенденция сред младите в европейски и световен мащаб за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи./НОВА

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

В Благоевград пристигнаха бюлетините за местния вот на 27 октомври

Бюлетините за изборите на 27 октомври за общински съветници и кметове пристигнаха в Благоевград. Представители ...