Проект за 5млн.лв. ! Строят градския парк на Петрич при пълна секретност, заради неизнесено от военните оръжие

Макет на бъдещия парк

Строителството на новия градски парк на Петрич се извършва в условията на пълна секретност, достъпът на външни лица тук е абсолютно забранен, дори самите строители минават през контролата на военните от южния вход на граничното военно поделение и получават достъп до обекта едва след като се легитимират и данните от личните им карти бъдат записани.

Престоят ни продължи само няколко минути, докато на място и почти на бегом пристигна охранител, който буквално ни изгони. Обясненията му защо нямаме право да се разходим из парка, който все пак е обществено място, бяха две. Според едното преди няколко седмици тук се „намъкнали” журналисти, а после някой в администрацията останал недоволен от излъчения тв репортаж за бъдещия музей в парка, който по обществена поръчка бе реконструкция на съществуваща сграда на стойност 1 405 200 лв., а всъщност такава сграда няма. Другото обяснение на охранителя бе, че всъщност в бъдещия парк все още има доста чуждо имущество, за което собствениците се разсейват и не са си изнесли, поради което се налага той да си отваря очите на четири. Например голямото метално хале между двата входа било пълно с оръжия на военните, а огромният камион до него стоял паркиран от месеци като веществено доказателство за митническа контрабанда, но нито митничарите, нито полицаите идвали да го нагледат, нито пък им хрумвало да го преместят на друго място.

За близо 8 месеца от първата копка в парка, частично готов е само резервоарът и има два изкопа – 1 за езерото и 1 за основите на бъдещия музей. Около бъдещото езеро са струпани и няколко палети със строителни материали – плоскости, с които вероятно ще бъде покрито дъното му. Никой не работеше обаче с тях. Всъщност в средата на седмицата, преди обяд, когато би трябвало да гъмжи от работна ръка и строителна техника, на целия обект освен пазача имаше само двама работници.

Не е ясно как през оставащите 7 месеца ще бъдат приключени всички останали строително-монтажни работи върху площта от 54 дка, които военните отстъпиха на общината. До следващия февруари, когато изтича 15-месечният срок, даден от фирмата изпълнител „Обединение БГ-КО Петрич ДЗЗД” за рязане на лентата, в парка трябва да бъдат засадени 25 дка зелени площи, да бъдат асфалтирани 14 350 кв.м пешеходни зони, да се направи езерото с площ 3185 кв.м, да се построят 1600 кв.м спортни площадки, 370 кв.м детски площадки, фонтан, амфитеатър, 2 паркинга, музеят, водни касдкади, сухи фонтани, зона за катерене, волиера за птици, паркови павилиони и посетителски център. Всичко при това трябва да бъде изградено с такова качество, че да устои без ремонти в продължение на 125 месеца, колкото изпълнителят е дал като гаранция на обекта.
Припомняме, че на първата копка на парка на 27 октомври миналата година дойде вече бившият зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, на когото бяха приписани и заслугите за убеждаване на военните да се разделят с 54 дка от поделението в полза на жителите и гостите на града. Проектът на парка бе направен от софийската фирма „Ния дизайн”, която до миналата година имаше силно лоби в Петрич в лицето на уволнения главен архитект Владимир Митрев. Парите за него са от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, а в сумата от 5 млн. лв. не влиза стойността на бъдещия музей, който ще се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция.

Източник : Вестник „Струма“

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Нина Ставрева: Ръководството на БСП е в самоизолация спрямо членовете си и другите партии

Нина Ставрева е бивш кмет на Каварна, член на БСП. От novapress.bg я потърсихме за ...