Причини за потъмняване на среброто и методи за неговото почистване

Дамските и мъжки сребърни бижута като че ли леко изместиха златните от сърцата на потребителите. Причините за това са няколко, а сред тях е и ниската цена на белия благороден метал. Той притежава множество предимства и само един недостатък – потъмнява с времето. Ето защо в следващите редове ще разгледаме причината за потъмняване на изделията от сребро и как можем да ги почистим в домашни условия?

Какви са причините за потъмняването?

Сребърните бижута винаги са били изключително популярни. За съжаление, за тази тази сплав е характерно свойството да променя цвета си с течение на времето. Според научната версия причината за потъмняването на среброто е химическият ефект, оказван от въздуха върху съдържащия се в него сулфид. В древни времена са вярвали, че ефектът се дължи на лоши очи, сериозно заболяване и негативно влияние.

Съществуват няколко версии, обясняващи защо среброто почернява при контакт с човешкото тяло, и някои от тях са свързани именно с хорските суеверия. От древни времена се е смятало, че сребърната сплав притежава чудодейна сила и предпазва от негативни въздействия, а сребърните накити са били използвани в много религиозни обреди.

Науката обяснява причината за потъмняването на сребърни накити с наличието на сяра, която влиза в контакт със среброто. На свой ред медицината вярва, че причината за потъмняването на метала се крие в здравословното състояние, тъй като той взаимодейства с бактериите чрез определени химични процеси.

Има редица средства, които ускоряват окислението на благородния метал. Сред тях е козметиката под формата на шампоани, сапуни, кремовеи др. Те, попадайки върху кожата в точката на контакт с бижутата, ускоряват окисляването на среброто. Това обикновено се случва бавно и сплавта променя цвета си постепенно, но има фактори, които усилват този ефект – най-вече потта и дейността на мастните жлези.

Преждевременно обезцветяване на сребърните предмети може да възникне и поради високото съдържание на примеси, които се добавят към сплавта. Самото естествено сребро е твърде меко, и за да бъде по-трайно, към него се добавят други благородни метали. Ако някой компонент се добави в повече от необходимото, сплавта ще бъде с лошо качество, което означава, че ще потъмнее бързо.

За изработка на бижута обикновено се използва сребро проба 925 с малко добавяне на мед. Тази проба е по-малко склонна към потъмняване, но медта, в контакт с потта, взаимодейства със серните соли, образувайки чернообразно покритие на повърхността на сплавта.

Начини за почистване и връщане на първоначалния блясък

За щастие любимите ни сребърни бижута, които ние специално предпочитаме да купуваме от онлайн магазин Паладиум, могат да се почистят изцяло в домашни условия. Правим уговорката, че ако даден накит е с инкрустирани в него скъпоценни или други деликатни камъни, то по-удачно е той да бъде почистен в бижутерско ателие. Рискът от повреждане на камъните е твърде голям.

Преди почистване накитът трябва да се изплакне под тънка струя топла вода, да се подсуши и полира с вълнена кърпа или специална салфетка. В случай на по-силно замърсяване, бижутата трябва да се накиснат в топла вода с добавен в нея сапун за пране за няколко часа, след което да се изплакнат, изсушат и внимателно да се полират.

Специалните пудри за почистване на зъби връщат с лекота блясъка на сребърни бижута, както и универсалния амоняк. Смесен със сапун за пране, той премахва бързо и изцяло тъмните петна. Бижуто се накисва във въпросната смес за около 20 минути, изплаква се и се полира с мека кърпа.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Всичко, което трябва да знаете за традиционния тайландски масаж

Традиционният тайландски масаж датира от преди повече от 2500 години. Произхожда от древна Индия и ...