Преговорите за Брекзит остават в задънена улица

Преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС остават в задънена улица, признаха от Даунинг стрийт 10, ден преди гласуването по сделката на Тереза Мей в Камарата на общините.

Преговорите ще бъдат подновени днес в Брюксел след телефонен разговор късно снощи между Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Шансовете за одобряване на сделката на премиера в парламента обаче на този етап изглеждат незначителни.

Политическите наблюдатели смятат, че все още не е напълно изключено в последния момент преди утрешното гласуване Великобритания да получи от ЕС някои от така необходимите правни гаранции за кратък срок на „предпазния механизъм“ за избягване на твърда ирландска граница, така че да бъдат успокоени страховете на евроскептиците за безсрочно оставане в Митническия съюз на ЕС и те да подкрепят сделката. В крайна сметка зависи с какво точно ще се завърнат британците от Брюксел.

Mинистърът на околната среда Майкъл Гоув пише в днешния „Дейли мейл“, че сделката на Мей може и да е компромис, но тя не трябва да бъде отхвърляна само заради „предпазния механизъм“.

Но бившият външен министър Борис Джонсън, който бе заедно с Гоув в кампанията за напускане на ЕС пише от своя страна в „Дейли телеграф“, че няма никакъв шанс да подкрепи „предпазния механизъм“ в сегашния му вид.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

АЕЖ поиска подробности от Прокуратурата за разследването срещу „Биволъ“

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Върховна касационна прокуратура да обясни детайлите около проверката ...