Петрич се подготвя да почете 145 години от рождението и 100 години от героичната смърт на полк. Борис Дрангов


Петрич се подготвя да почете 145 години от рождението и 100 години от героичната смърт на полк. Борис Дрангов. Това съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. Началото ще бъде поставено в 10.00 часа на 26 май с отслужването на литургия в църквата на село Дрангово. В 11.30 часа пред Военен паметник „Дрангова чешма” патриотични стихове и изпълнения ще предшестват ритуала по полагането на цветя и венци.
Официални слова ще произнесат кметът на община Петрич Димитър Бръчков и вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще бъде официален гост. По програма е предвидено отслужването на заупокойна молитва от Неврокопския митрополит Серафим. Точно в 12.00 часа с камбанен звън от всички църковните храмове на Неврокопска епархия ще бъде засвидетелствана почитта към живота и делото на полк. Борис Стоянов Дрангов.
В същия ден 26 май, от 18.00 часа, в салона на читалище „Братя Миладинови – 1914” започва научна конференция на тема „Полковник Борис Дрангов – един век по пътя на величието”. В хода на форума ще бъде премиерата на книгата „Борис Дрангов и скопската школа” с автор Красимир Узунов. Предвидено е и представянето на идеен проект за изграждането на паметник на полк. Дрангов във Военна академия „Георги С. Раковски”.
Час по-късно ще бъде открита фотодокументална изложба със снимки от албума на сем. Дрангови. В 20.00 часа започва празничен концерт на градския площад в Петрич. В 21.00 часа се поставя началото на тържествената вечерна проверка. Строят ще приеме председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Официални гости ще бъдат също вицепремиерът Валери Симеонов, главният прокурор Сотир Цацаров, председатели на парламентарни групи в 44-тото Народно събрание, народни представители от всички политически сили, областният управител Бисер Михайлов.
В Петрич специално за повода ще пристигнат внуците на полк. Дрангов – Борис Дрангов и Райна Дрангова.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Официално Националният съвет на БСП изключи бизнесмена Георги Гергов от партията

Националният съвет на БСП официално изключи от партията бизнесмена и лидер на пловдивската организация Георги ...