Петко Асенов: Концепцията на Каракачанов ще запали огъня в държавата

Концепцията на Каракачанов ще запали огъня в държавата, защото това което е написано нарушава всички закони, каза Петко Асенов – главен комисар на ромите в България от  Световната ромска организация.

„Има престъпност по нашите ромски махали – знаем, че има деца, които раждат деца. Обаче защо тези родители не са подведени под отговорност, питам прокуратурата. Ние по места имаме така наречените тартори – те са иззели функциите на съд, прокурор и полиция. Всеки квартал има тартори. Световната ромска организация направи програма с много добри специалисти, предлагаме я на Каракачанов, да направим една обща програма“, отбеляза още Петко Асенов.

„Основният проблем е това, което извади ВМРО наяве, че искат този проблем да бъде решен. Ние не искаме да има малцинства, искаме една общност в България, която да спазва правила. Разни барони съсипват живота на хората, вземат им личните карти, изнудват ги, в Елин Пелин на един адрес се регистрират над 400 човека“, посочи Ивайло Симеонов – кмет на община Елин Пелин, избран с подкрепата на ВМРО.

„Проблемът е в така наречения двоен стандарт. Проблемът не е в това, че ромите имат права, а в това че не изпълняват своите задължения“, отбеляза още Ивайло Симеонов.

Петко Асенов заяви в отговор, че всички роми от Елин Пелин са гласували по нареждане на местните тартори Ивайло Симеонов да стане кмет на града, а Симеонов отрече. Според кмета на Елин Пелин пък, Петко Асенов иска малцинството да остане си малцинство.

Асенов се съгласи, че трябва да се спрат социалните помощи на ромите, но за сметка на това държавата трябва да им осигури работа. Той сподели, че инвеститори от Индия са готови да дойдат в България и да инвестират за откриването на работни места.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов предложените мерки за ромите са точно обратното на фашизъм. „Либералният подход се проваля както в България, така и в Европа. Всъщност интеграцията не означава да оформяш гета, в които да живеят хора без перспектива от една страна, а от друга страна да лежат на гърба на работещите. Интеграцията е да създадеш възможност за образование, за реализация и възможност да си част от обществото, за да си полезен”, отбеляза още Нено Димов.

Източник: btv.bg

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Търсите работа? Вижте какво предлага Регионалната служба по заетостта – град Благоевград

Търсите работа? Вижте какво предлага  Регионална служба по заетостта – град Благоевград Дирекция “Бюро по труда” ...