Няма нови случаи на африканска чума по свинете в Благоевградска област

Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Благоевградска област, съобщи д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград, след заседание на Областната епизоотична комисия, предаде Агенция „Фокус“.

По думите му през изминалата седмица са направени редица изследвания на домашни и диви свине, които са били отрицателни.

„През изминалата седмица, съвместно с представители на общините, извършихме и проверки за репопулация в районите, в които доброволно бяха умъртвени животни, а именно – Кресна и Струмяни. В рамките на тях сме проверили 162 стопанства тип „заден двор“. Това, което установихме е, че няма случаи на репопулация“, каза още д-р Бащавелов.

Той добави, че вече е завършила и двуседмичната мисия на експерти от Европейската комисия, които са дали добра оценка за действията на институциите и обществото в България по отношение борбата със заболяването.

„Мерките, които сме взели са отчетени като правилни. Една от слабостите, която е констатирана е, че има малък брой регистрирани стопанства тип „заден двор“. В тази връзка тяхната препоръка е да продължат мерките в тази посока, както и да продължи контрола от страна на Агенцията по безопасност на храните спрямо ловните дружинки. Целта е да се следи дали се спазват мерките за биосигурност и дезинфекциите, които е нужно да правят те, когато напускат ловните полета“, заяви д-р Бащавлов.

Радио Благоевград цитира Иван Василев, председател на Ловно-рибарското дружество „Сокол – 1911“ в Благоевград, който  съобщи, че през първите два дни след откриването на ловния сезон за дивеч, в региона са отстреляни над 110 диви прасета. Ловните дружинки са изпратили проби за африканска чума и трихинелоза, като се очаква в рамките на няколко дни да станат ясни резултатите от изследванията.

Снимка: Радио Благоевград

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Красимир Янков: Честите промени в законите по сигурността водят до нестабилност

„Прехвърлянето на функции от НСО към МВР повдига сериозен въпрос за функционирането на системата за ...