МБАЛ „Рокфелер“ – Петрич с просрочени вноски по кредити в размер на 480 000 лева ведно с лихвите

С решения на общинските съветници от 2012г. и 2013г. МБАЛ „Рокфелер” – град Петрич се възползва от възможността да изтегли два ипотечни кредита от ПИБ. Солидарен длъжник по кредитите на лечебното заведение, според решенията, стана Община Петрич. Ипотекирани по кредитите бяха част от сградния фонд на лечебното заведение, както и медицинската апаратура по проект за трансгранично сътрудничество.

Болницата обаче, не е погасявала съгласно договора с банката задълженията, в резултат на което същите към днешна дата възлизат на 480 хиляди лева, ведно с лихвите за просрочие. Припомняме, че нееднократно управата на болницата в Петрич твърдеше, че няма проблеми с изплащането на вноските по кредита, и дългове не се трупат. Това обаче се опроверга с последните справки от банката кредитор. Защото по единия от кредитите към ПИБ, просрочието е 85 дни, по другия 121 дни.

Предвид факта, че са ипотекирани етажи на петричката болница и медицинска апаратура, към които претенции ще предяви банката, отпуснала кредитите, кметът Димитър Бръчков предприема действия за спасяване имуществото, което практически е собственост на Общината. Градоначалникът предлага Общината да изплати банковите задължения на болница „Рокфелер” и така да спаси сградата и медицинската апаратура. Задължения с последно предупреждение за погасяване на болницата в Петрич има и за еленергия, която, видно от справките, не е плащане близо една година. Поради това „ЧЕЗ Електро България” АД предявява иск за погасяване на натрупаната сума в размер на 152 432, 62 лв. Кметът Димитър Бръчков ще предложи на съветниците да утвърдят погасителен план за шест месеца, в рамките на които да се покрият задълженията за ток на болницата и да не се стигне до запор на сметките. Изчистването на сметките с „ЧЕЗ Електро България” АД ще даде възможност доставката на еленергия да се договори на свободния пазар при условия на конкуренция.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Красимир Янков: Няма как БСП да прави добра национална политика, ако не реши проблемите на хората в страната

Кандидатът за председател на БСП Красимир Янков се срещна с хасковските социалисти. Пред тях той ...