Масови антиправителствени протести в Сърбия (СНИМКИ)

Масови антиправителствени протести се проведоха в петък вечер в 16 града на Сърбия, съобщи РТС. Хората искаха оставка на действащата власт, съобщава НОВА.

Демонстрациите минаха под лозунга „Един от пет милиона”. Той се появи, след като президентът Александър Вучич заяви, че няма да допусне незаконно вземане на властта „дори протестиращите да са пет милиона”.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен оставка на действащата власт участниците носиха и транспаранти за създаване на свободна Сърбия, решаване на проблемите по места и други. Протестираха жителите на Ниш, Смедерево, Нови Сад, Суботица, Крушевац, Шапац, Панчево, Ужице, Кралево, Лозница, Кикинда, Валиева, Лесковац, Зайчар, Пожаревац, Чачак. В Нови Сад протестиращите искаха свобода на медиите. В Лесковац те настояха Вучич да бъде лишен от званието почетен гражданин на града, а кметът Горан Цветанович да подаде оставка. Аналогични изискванията предявиха и жителите на Чачак.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За събота е планирана голяма демонстрация в Белград. Опозиционното обединение „Съюз заради Сърбия” и редица опозиционни движения ще представят на митинг списък с исканията и целите си, след които отказ от участие в евентуални парламентарни избори и бойкот на парламента и съветите на различни нива. По-рано документът бе подписан от 16 лидери на политически движения, включително от бившия президент Борис Тадич, бившия столичен кмет Драган Джилас, бившия вътрешен министър Вук Еремич и други.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестните акции се провеждат десета седмица. Повод стана побоят над опозиционера Борко Стефанович в град Крушевац от група злосторници. По този повод опозицията обвини властта в създаване на атмосфера на насилие и призова привържениците да излязат на протести.

 

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Търсите работа? Вижте какво предлага Регионалната служба по заетостта – град Благоевград

Търсите работа? Вижте какво предлага  Регионална служба по заетостта – град Благоевград Дирекция “Бюро по труда” ...