Как да се отървем от хлебарки в апартамент: най-ефективните средства за защита

Днес е лесно да открием решение на всеки възникнал проблем, в т. ч. борбата с хлебарки.

Въпреки това, обаче битката с дребните насекоми се оказва не толкова лесна, дори да имаме най-ефективното съвременно средство за борба с домашните паразити. В борбата срещу хлебарки на първо място трябва да се придържате към интегриран подход. Трябва да започнете с премахване на причините за появата им, а след това да изберете подходящо средство за защита, а народните методи. Само по този начин неканените гости могат да бъдат отстранени от жилищата ни за постоянно.

Причини за появата на хлебарки

Причини за появата на хлебарки в апартамента

Дори и най-добрите антипаразитни средства няма да помогнат завинаги да се отървете от хлебарки, ако причините за появата им не са отстранени. Хората рядко се замислят, че самите те създават благоприятни условия за живота на черните насекоми у дома.

Това се случва, когато:

рядко почистват кухнята;

оставят немити съдове в мивката;

има твърде много влага в жилището;

остават трохи по масата за хранене;

забравят пакетите хляб и зърнени храни отворени;

съхраняват и натрупват боклук за дълго време в отворени кошчета и торбички.

Най-често хлебарки се настаняват в жилищни сгради идвайки от канализацията или от съседите. Следователно проблемът може да е по-обширен и извън обхвата на един апартамент и дори перфектната чистота няма да помогне за решаването на проблема.

Най-добре е, ако всички съседи се съгласят да дезинфекцират апартаментите и мазетата си и да продължат да поддържат чистота. Подобно сближаване обаче не се среща често, така че в повечето случаи ще трябва да защитавате самостоятелно дома си от неприятни малки заселници. За целта, трябва внимателно да изследвате апартамента за пукнатини или процепи, да ги премахнете, да поставите мрежи върху вентилационните тръби.

В идеалния случай е по-добре да извършите общо почистване на апартамента и след това да следвате някои прости превантивни мерки:

Да поддържате чистота, веднага да почиствайте след хранене, да миете чинии, да избърсвате излишната вода;

Да използвайте устройства за херметично съхранение на храни;

Да ползвате специална кофа с капак за боклук.

Поддържането на чистота ще помогне в борбата, срещу хлебарки със сигурност, но не веднага. За щастие има и други ефективни и бързи начини за борба, които не дават на насекомите втори шанс.

Всички видове начини да се отървете от хлебарки в апартамент

Как да се отървем от хлебарки в апартамент

Хората могат да разберат за присъствието на насекомите и тяхното нашествие по много причини и следи, които оставят неканените гости. Това са: малки черни точки по пода и тапетите, които не могат да бъдат объркани с друго.

Най-бързият ефект в борбата, срещу тях се постига след посещението на професионалисти от службата за контрол на вредителите и организирано пръскане срещу хлебарки. Хлебарките ще изчезнат веднага и без следа. Съществуват обаче и по-евтини методи, които дават добри резултати. Те могат да бъдат разделени на няколко вида:

Използване на народни средства:

Използването на химически инсектициди от различни видове, разрешени за домашна употреба.

Унищожаване на останките от насекоми с помощта на капани (домашни или готови).

Замразяване.

Най-ефективният начин за физическо премахване на хлебарки е да ги замразите. Методът е интересен с това, че не изисква финансови разходи и специални устройства и е безвреден за хората и домашните любимци. Въпросът е, да се създаде температура в стаята под -5 градуса и да се поддържа цял ден. След 8-10 часа, с такова охлаждане всички хлебарки ще умрат, тъй като не могат да издържат на замръзването. Няма да остане, дори следа от техните яйца.

Методът на замразяване е добър, но има ограничения. Приложим е само през зимата, по време на силна слана, когато температурата извън прозореца не се покачва над -10 градуса, през целия ден. Преди да замразите, не забравяйте да се погрижите за радиаторите или да ги изключите напълно или да ги завиете в няколко одеяла. Ако водата в батерията замръзне, тя може да се спука.

Съвременни химикали, срещу хлебарки

Ако хлебарките са в голям брой и обитават дома, химическите инсектициди могат да са по-добър изход. За щастие на пазара има толкова богат избор, че всеки ще намери средство по свой вкус и за парите. Основното нещо е да се спазват мерките за безопасност при използването им, стриктно да се спазват инструкциите и предпазните средства (маска и ръкавици), да се предпазват децата и животните от тяхното въздействие.

Народни средства за борба с хлебарки

Невинаги е възможно да се използват токсични химикали, срещу хлебарки. Това особено важи ако в къщата има малки деца или домашни любимци. Ето защо много хора предпочитат безопасни, според тях, и изпитани във времето народни методи.

Доказано е, че някои вещества с остра миризма могат да изплашат нежеланите гости.

Хлебарки няма да тичат из кухнята, през нощта в търсене на храна, ако:

когато измивате пода, добавете амоняк към водата;

разстелете цитрусови кори в близост до любимите местообитания (кошче за боклук, маса, мивка).

Домашните примамки могат да се използват заедно с миризливи вещества. Магазините предлагат богат избор от готови устройства, лепкави ленти и други, а капани за паразити могат да се направят и у дома. Подходящ е обикновен буркан или бутилка с отрязана шийка, в който може да поставите парче старо месо с миризма като стръв. Стените на буркана трябва да са намазани с масло, грес или вазелин. Така насекомите, попаднали веднъж заради миризмата, няма да могат да излязат навън.

Борната киселина на прах е друг ефикасен метод за народно средство в дома. Тя може да бъде закупена в аптеката и е най-известното народно лекарство за хлебарки. Това вещество е изключително вредно за тях, но не е опасно за хората. Борните частици на прах незабавно тровят неканените насекоми, просто трябва да ги нахраните. За да направите това, трябва да смесите в картофено пюре или каша от яйчен жълтък, след това да разточите топките и да ги подредите на местата, където се натрупват. Може, дори да добавите разтвор на борна киселина към чинийка с вода, оставена за една нощ, но в същото време навсякъде другаде трябва да бъде сухо.

Добре е да знаете, че с голяма популация от хлебарки, живеещи в апартамент, народните методи не са много ефективни. Те са подходящи за унищожаване на останалите индивиди, след голямо преследване с инсектициди.

Можете лесно да намерите опцията, която ви подхожда, а за повече информация, винаги може да се свържете със специалистите на Превента ДДДД ЕООД.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Как да подберем дрехите за вкъщи

Ако сте родител с малки деца и се чудите как да изберете дрехи за дома, ...