Какво не знаем за приборите за хранене

Приборите за хранене често пъти се приемат за даденост. Консуматив, аксесоар, вещ в шкафа, която чака търпеливо, нашата необходимост от нея. Как обаче достигат до нас и през какви интересни метаморфози преминават, следват няколко любопитни факти:

На първо място е ножът

Няма точни данни кога за първи път човечеството започва употребата на ножа, но данните са категорични, че първите остриета са импровизирани дялани камъни. Много по-късно приблизително около 3 хиляди години преди Христа се появяват и първите метални остриета. Това се случва с началото на металообработката по време на Бронзовата епоха. Постепенно ножът придобива характерните си извивка и дръжка. Векове по-късно през ХVІІ век във Франция, дизайнът на ножа се променя придобивайки по-безопасна форма, лесна за употреба със своята „наземна точка“. Това е и началото на ножа като част от приборите за хранене такъв, какъвто го познаваме днес.

Нейно кралско височество лъжицата

Лъжицата поставя началото си под формата на по-плитка удължена купа с дръжка, която да дава възможност на прадедите ни да опитват топли храни без да се изгорят или изцапат. Любопитен факт е че дълго време лъжиците приоритетно са се изработвали от дърво. Самата етимология на думата лъжица е с англосаксонски корен и буквално означава „парче дърво“. Въпреки това египетските фараони поръчвали специални лъжици за хранене с богати орнаменти, изработени от злато и сребро, признак на високия им статут.

Последна по време, но първенец в сърцата

Най-употребяваният сред приборите за хранене днес определено е вилицата. Въпреки това тя е изобретена едва преди около 1000 години, а масовата ù употреба започва чак в края на XVI и началото на XVII век. Бързо пробожда сърцата на хората заради удобната си форма и хигиената при хранене.

Пръчиците като начин на живот

Преди повече от 5 хиляди години се поставя началото на азиатското чудо, което провокира и до днес любопитството и уменията на европейците и американците. Пръчиците са ежедневие и необходимост за азиатските народи – китайци, корейци, японци и други. Над 70 милиарда комплекта пръчици годишно се употребяват в Азия, за да покрият нуждите на населението.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Всичко, което трябва да знаете за традиционния тайландски масаж

Традиционният тайландски масаж датира от преди повече от 2500 години. Произхожда от древна Индия и ...