За трета поредна година: 5 български ученици = 5 медала по физика

Златен медал, два сребърни и два бронзови се прибират в България, заедно с отбора по физика от третата Европейска олимпиада по физика (EuPhO). 

Състезанието се проведе между 31 май и 04 юни, тази година в Рига, Латвия. Това съобщават от СООПН – Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

България участва със свои кадри още от първата реализирана олимпиада, та така до днес. Ръководител на тазгодишния ни отбор е гл. ас. Нено Тодоров от ФФ на Софийския университет. В Рига са взели участие над 150 ученици от 30 държави.

Ето и имената на заслужилите уважение и похвали:

Георги Александров, 12 клас, СМГ – златен медал (двукратен от 2019 и 2018)

Александър Проданов, 9 клас, ППМГ Казанлък – сребърен медал

Александър Кръстев, 12 МГ Варна – сребърен медал

Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София – бронзов медал

Иво Петров, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Тази олимпиада по физика е състезание за гимназисти, предназначено да допълни Международната олимпиада по физика (провеждана от 1967 до днес). Европейската олимпиада по физика е съставената така, че да даде реални изследователски ситуации и кратко описание на проблемите на участниците, а те, от своя страна, имат свобода на прилагане на знанията, като могат да използват своите творчески и креативни умения, за да дадат верните решения.

За още по-голяма радост, в допълнение към тазгодишните им успехи, припомняме, че миналата година нашите физици се прибраха от Европейското първенство в Москва с 5 медала – един златен, два сребърни и два бронзови. А през 2017 г. нашите участници завоюваха 5 медала и от естонското състезание – един сребърен и четири бронзови.

Източник: uspelite.bg

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Красимир Янков: Честите промени в законите по сигурността водят до нестабилност

„Прехвърлянето на функции от НСО към МВР повдига сериозен въпрос за функционирането на системата за ...