Евроизборите през 2019 г.: колко депутати ще бъдат избрани от всяка страна

Как ще се промени броят на евродепутатите по страни след следващите европейски избори и Брекзит? Вижте разпределението на местата в ЕП в нашата инфографика.

Остават 100 дни до Европейските избори. 400 милиона души ще дадат своя глас и ще определят следващия Европейски парламент. Новите 751 европейските депутати, които ще заемат местата си през юли, не само ще определят посоката на европейската политика в следващите 5 години, но и ще изберат лидера на изпълнителния орган на Европейския съюз – председателя на Европейската комисия.

Новите правила, които ще важат за европейските избори от 23 до 26 май 2019 г., получиха официално одобрение от държавните ръководители в ЕС на срещата на върха на 28-29 юни. Те са основани на по-ранно предложение на Парламента. Депутатите дадоха съгласието си на 13 юни за решението, което ще доведе до намаление на общия брой на депутатите, след като оттеглянето на Великобритания от ЕС влезе в сила, но също така ще осигури допълнителни депутатски места за някои страни.

В момента Парламентът има 751 депутати, което е максималният брой според Европейските договори. Съгласно решението 27 от 73-те места на Великобритания ще бъдат преразпределени на други страни. Останалите 46 места ще бъдат запазени като резерв за бъдещи страни-членки.

По този начин броят на депутатите, които ще бъдат избрани през 2019 г., ще бъде 705.

Разпределението на местата: никой не губи

При одобреното от депутатите преразпределение на местата нито една страна няма да загуби депутати, а някои ще спечелят между 1 и 5 места вследствие на демографски промени. България ще остане със същия брой от 17 депутати.

Предложението взема предвид населението на страните-членки и следва принципа на „дегресивната пропорционалност“. Това означава, че страните, които са по-малки по население, следва да имат по-малко депутати в Парламента от по-големите страни. В същото време един депутат от по-големите страни представлява повече хора, отколкото един депутат от по-малките страни. Така депутатите от по-малките страни имат относително по-силно присъствие в Парламента.

Новото разпределение ще влезе в сила едва след официалната дата на Брекзит, която се очаква да бъде в края на март 2019 г.

Защо е нужно преразпределение на местата

Към момента няма точна формула, която да определя колко депутати се избират от всяка страна-членка в ЕС, а само някои общи правила в чл. 14 от Договора за Европейския съюз. Това означава, че преди изборите е необходимо решение на държавните ръководители в ЕС.

Общоевропейски листи

Когато Парламентът подготвяше своето първоначално предложение за разпределението на депутатските места след 2019 г., имаше идея за създаването на единен избирателен район на територията на целия Европейски съюз за избор на общоевропейски листи от кандидати. При гласуването в пленарна зала през февруари 2018 г. обаче тази идея бе отхвърлена.

Европейските избори и постът на председател на Комисията

В отделен доклад, приет през февруари 2018 г., Европейският парламент потвърди още веднъж подкрепата си за процеса на избор на водещи кандидати за председател на Комисията. Както и през 2014 г., тези кандидати трябва да бъдат номинирани от европейските политически партии преди изборите.

Депутатите заявиха, че Парламентът е готов да отхвърли всеки кандидат за поста, който не е бил номиниран от политическите партии. Целта е да се утвърди връзката между изборните резултати и назначаването на нов председател на Комисията.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Търсите работа? Вижте какво предлага Регионалната служба по заетостта – град Благоевград

Търсите работа? Вижте какво предлага  Регионална служба по заетостта – град Благоевград Дирекция “Бюро по труда” ...