Дукова грабна третата си европейска титла

Една от най-големите ни надежди в женската борба –  Биляна Дукова, грабна трета европейска титла в женската борба, след като се наложи с 3:0 над рускинята Светлана Липатова на финала в категория до 59 килограма на континенталния шампионат в Букурещ, Румъния. Другите две български, класирали се на финал Миглена Селишка и Ивелина Николова –  загубиха своите битки и останаха със сребро от състезанията си.

Липатова загуби точка за пасивност в средата на първата част, която завърши при резултат 1:0 в полза на Дудова. И през вторите три минути борбата между двете продължи да бъде предимно ръце в ръце, което беше предизвикано най-вече от пасивността на Липатова.

Тя обаче не издържа на отличните атаки на Дудова и 1:30 минути преди края българката получи още две точки, които почти ѝ гарантираха златния медал. Последната минута премина при доминация на Дудова на тепиха и тя спечели с краен резултат 3:0.

С това българската борба заслужи първи златен и общо трети медал в Румъния. Треньор на Липатова и руския национален тим за жени е българинът Симеон Щерев.

„Трябваше да взема победата за България“,

заяви Биляна Дудова. Тя направи това след загуби на нейните съотборнички Миглена Селишка и Ивелина Николова.

„Усещането е страхотно, защото това ми струва много усилия. Трябваше да взема победата за България. Благодаря на треньорския щаб, на момичетата в отбора, на клуба ми и на министерството. Този медал беше труден за мен, защото лекувах травма и бях в нова категория, но се доказах отново. Имам трета европейска титла“,

каза Дудова пред БНТ.

„Вече съм една от по-добрите в борбата и се радвам, че завърших първенството без загубена точка. Това показва, че заедно с треньорите вървим напред и постигаме нашите цели. Голямата цел е да се възстановя от всички травми. Очаква ни много, много работа, за да вземем квоти“,

завърши трикратната европейска шампионка.

Източник: uspelite.bg

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Прогноза за времето 18 юли

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Днес ...