Доколко важно е наличието на мобилна пръскачка в земеделското стопанство?

Електрически, бензинови, ръчни, преносими – все мобилни пръскачки, без които модерното земеделско стопанство не би могло да осъществи важни операции по облагородяване на почвата и защита на насажденията. Пръскачката участва и в мероприятията по дезинфекция на помещенията (обора) в животновъдните стопанства.

В следващите редове ще разгледаме защо този елемент на техническото агро оборудване е толкова необходим. Ще се спрем накратко на основните му характеристики и ще ви дадем полезни съвети за правилен избор на такова устройство. От къде е най-добре да се закупи спринклерна машина? На този въпрос отговаряме веднага – онлайн магазин Euroagro.bg е идеалното място, предлагащо апаратура с високо качество на достъпна цена.

Приложение на опръскващата техника

Пръскачките са изключително необходим и дори незаменим инструмент в арго сектора. Днес той е едно от най-важните технически средства в борбата за богата реколта. С нейна помощ можете бързо и ефективно да освободите земеделските площи от многочислени вредители. При обработка на културите с моторни или помпови пръскачки, активното вещество достига до най-недостъпните места, нанася се равномерно върху повърхността и надеждно прилепва към листата на растенията.

Ако за внасяне на торове се използва пръскачка, тогава фините капчици лесно проникват в структурата на листата, което подобрява усвояването на хранителните вещества. Освен че изпълнява пряката си функция, пръскачката би могла да се използва също за дезинфекция на помещения, за белосване на стените и дори за измиване на земеобработващите машини.

Осъзнавайки всички предимства на спринклерната техника, земеделските и животновъдни стопани се сблъскват с огромно разнообразие от разработки. Има малки и големи, ръчни и мобилни (на колела), както и акумулаторни и бензинови. Какво определя изборът на такава апаратура? Ще разберем, фокусирайки се върху нейното устройство.

Техническо устройство

Основен елемент от корпуса на земеделските пръскачки е резервоарът, в който се наливат различните химични разтвори и фертилизатори. Под него обикновено е разположен компресор, чийто прибиращ накрайник се вкарва в резервоара, а към изпускателния клапан е свързан маркуч, в другия край на който има разпръсквателна дюза.

С ръчно въздействие или под напора на електрически/бензинов мотор, вътре в системата се създава налягане от няколко атмосфери. В случаи на свръхналягане се задейства специален предпазен клапан, който осигурява безопасност по време на работа. Обемът на резервоара на градинската пръскачка може да варира от 1 до 20 литра.

Компактните модели са подходящи за отглеждане на разсад и стайни растения. За обработката на големи площи обаче, си струва да се закупи уред с капацитет от 3 литра и повече. Пръскачките с 12-литрови контейнери позволяват да се обработят до 30 декара насаждения с едно пълнене, а 20-литровите – до 50 декара.

Тук стопаните трябва да изберат индивидуално модела, отговарящ на техните нужди и предпочитания. Един фермер може да избере да работи с по-лек апарат и често да долива разтвор, което не е никак удобно, особено за голяма овощна градина с високи дървета, докато друг ще предпочете по-тежка пръскачка, която позволява да се третира цялата земеделска площ с еднократно зареждане.

Моделите с по-голям обем са и с по-голямо тегло, поради което са снабдени със система за укрепване към тялото (преносими) или към подвижна платформа на колела. Мобилните пръскачки могат да се изпълняват и в комбиниран вариант.

При комбинираните модели резервоарът може да се носи на гръб, ако е необходимо, но в оригиналната му схема, той е инсталиран на платформа с колела. По-големите агрегати са монтирани на подвижна база и са оборудвани с мощен компресор, който може да се захранва от много мощен акумулатор или от бензинов двигател.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Как да подберем дрехите за вкъщи

Ако сте родител с малки деца и се чудите как да изберете дрехи за дома, ...