Децата на Петрич на покрива на Балканите, ръководителят г-н Стоилов: Развяхме гордо българския трибагреник с усмивки на лицата!

Шейсет и шест бивши и настоящи ученици от I ОУ „Кочо Мавродиев“ дружно се качиха на връх Мусала.
Балканският първенец бе покорен от шестокласници, седмокласници, осмокласници и вече завършили училището настоящи ученици в Гимназия „Пейо К. Яворов“ и ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Част от групата, наред с учениците, бе и един от родителите на децата.

Малките и вече пораснали ентуасиасти плануват изкачването от близо година, когато 83 деца се качват на Седемте рилски езера. Повече за планинската екскурзия, любовта към магнетизма на планината и чувствата, които вълнуват всеки, стъпил на покрива на Балканите, ни разказа организаторът и ръководител на експедицията г-н Иван Стоилов, учител по физическо възпитание и спорт в I ОУ „Кочо Мавродиев“.

„Учител съм от 18 години и никога не съм имал за цел да водя децата на обикновени екскурзии – до хотела и обратно. Никой не изкачва върховете, никой не ги учи да опознават родината не само исторически, а да стъпят буквално навсякъде. Искам учениците ми да познават забележителностите в страната си, да се гордеят с нея.“, разказва той и допълва, че освен екскурзията до Седемте рилски езера, вече седем пъти организира изкачвания на връх Ко̀нгур в Беласица.

„Тази година бях класен ръководител на осми клас и тъй като училището ни е основно, това е последния клас. Споделих им идеята, а децата я приеха с въодушевление и радост,изключително бързо и други деца започнаха да изявяват желание. Родителите също приеха идеята, нито един не отказа да пусне детето си. Те осъзнават, че всичко, което правим, го правим за децата. Поканата бе отправена към всички – настоящи, бивши ученици, родители, учители, приятели. Така се събраха 66 души. И тръгнахме“.

Изкачването на Мусала минава безпроблемно. Г-н Стоилов е впечатлен от факта, че лифт от Боровец до Ястребец пускат специално за групата и е доволен от този жест, направен към петричани.
Така стигат до върха. Без здравословни пречки, а до горе нито едно дете не чувства умора. „Всички бяха горди със себе си, а аз с тях най-много. Развяха българския трибагреник и усмихнати, щастливи и доволни поехме отново към Ястребец.

За целия ми стаж като учител съм разбрал едно – видя ли усмивки по лицата на децата, значи целта е постигната! Догодина планираме изкачване на Вихрен.“ – завършва г-н Стоилов.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Теорията на аргументацията и убеждаващата комуникация

Всестранното изследване на убеждаващата комуникация е необходимо от голямата роля, която оказва диалога в днешното ...