ГЕРБ няма да опрости дълга от 8 млн. лв. на мюфтийството, а ще го разсрочи

Дългът от 8 млн. лв. на Главното мюфтийство към държавата няма да бъда опростен, а само ще бъде разсрочен. Това съобщиха лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов. „Правим предложение между двете четения, с което ще се регламентира не опрощаване и амнистия, а отсрочване на задълженията на вероизповеданията в България до края на 2018 г.“, обясни Цветанов.

Така всичко, което е изискуемо от различните институции и в частност НАП, ще остане, но ще бъде разсрочено, за да бъдат облекчени вероизповеданията. Дългът не е изискуем, всички неизпълнени производства от НАП се спират, същевременно задълженията са обезпечени напълно, обясни Цветанов. „Ако тези пари бяха опростени по първоначално предложения начин, всички вероизповедания щяха да започнат на чисто и да могат да изплатят заплатите“, обясни Цветанов.

Цветанов каза, че след като са преведени държавните субсидии на православната църква и мюфтийството, църквата е изплатила заплатите на свещениците, а имамите не са получили, тъй като парите от субсидиите са запорирани от НАП заради дългогодишните дългове. Разсрочването ще даде възможност да се плати и на имамите, обясни министърът на финансите Владислав Горанов. Задълженията остават дължими и се начислява лихва, а те са обезпечени с имущество, допълни той. Все още се уточнява за какъв период ще се разсрочат задълженията.

В петък, 8 март, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които еднократно се даваше възможност дълговете да бъдат опростени. Промените обаче провокираха както политическо, така и обществено недоволство.

Днес Горанов обясни, че промяната в позицията на управляващата партия „идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел е законът да стане работещ“. Той добави, че решението за промяната е взето от Министерството на финансите и парламентарната група на ГЕРБ. От думите му се разбра, че в дебатите е участвал и премиерът Бойко Борисов като председател на партията.

Цветанов напомни, че решението за финансиране на вероизповеданията от държавата е взето на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, за да се ограничи влиянието на чужди държави в България с оглед на националната сигурност.

 

Доволни сме от решението на ГЕРБ за отсрочване на дълговете на вероизповеданията, а не амнистирането им. Това беше правилният път, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ (ВМРО) Александър Сиди. „От името на „Обединени патриоти“ поздравяваме нашите партньори от ГЕРБ, за това че се вслушаха в разумните аргументи на хората, които казаха, че не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали“, каза още Сиди. „Така е правилно, честно и справедливо“, смята той.

Миналата седмица парламентът реши на първо четене, че регистрираните по закона вероизповедания се освобождават еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания с главниците, лихвите и разноските по тях. „За“ гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, колегите им от „Обединени патриоти“ бяха „против“, а повечето депутати от „Воля“ се въздържаха. Народните представители от БСП не участват в заседанията на Народното събрание.

Промяната, чиито вносители бяха Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, целеше да освободи от дългове Главното мюфтийство, за да може то да започне да получава субсидията си от държавата. Според думите на говорителя на мюфтийство Джелал Фаик пред различни медии дълговете са около 8.1 млн. лева./dnevnik.bg

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

АЕЖ поиска подробности от Прокуратурата за разследването срещу „Биволъ“

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Върховна касационна прокуратура да обясни детайлите около проверката ...